Nordjyllandsværket vil droppe russisk kul

Varmen til borgerne i Aalborg skal ikke længere komme fra kul, hvis det står til økonomiudvalget. De praktiske ting i forhold til et russisk kulstop er dog endnu ikke afklarede.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Nordjyllandsværket er kulfyret og står for 60 pct. af fjernvarmen i Aalborg, hvoraf værket får kul fra Rusland. Men efter et møde mandag i økonomiudvalget er der enighed om, at man efter Ruslands invasion af Ukraine, nu skal stoppe med at købe russisk kul. Det skriver Aalborgnu.

”Hvordan det præcist skal ske, skal vi have fundet ud af, hvis vi skulle have nogle kontraktmæssige forpligtelser i forhold til nogle af vores leverandører, som gør det vanskeligt, så må vi prøve at håndtere det. Men grundholdningen er, at vi ikke ønsker at købe kul fra Rusland,” siger klima- og miljørådmand Per Clausen (EL) til mediet.

For blot få uger siden afviste klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) igen, at regeringen vil medfinansiere et fremrykket kulstop på Nordjyllandsværket ved Aalborg fra 2028 til 2025.

Oven i de 400 mio. kr., som Aalborg Forsyning og regeringen har beregnet, at det vil koste at udfase kullet hurtigere, kommer der et provenutab på ca. 350 mio. kroner. Provenutabet er dog forbundet til kvoteprisen og vil falde i takt med, at den stiger.

Ministeren har været tilbageholdende særligt fordi, at andre aktører har udfaset kullene uden at få statslig støtte. Det gælder eksempelvis Fynsværket i Odense og Esbjergværket.

Støttepartier kan skabe flertal for fremrykket kulstop i Aalborg

Klimarådet frygter for tidsoptimistisk regering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også