Svensk EU-formandskab ønsker strammere sanktioner mod Rusland

Sanktioner er et af de bedste EU-redskaber til at hjælpe Ukraine til sejr, siger svensk udenrigsminister.
Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström | Foto: Henrik Montgomery/ TT / Ritzau Scanpix
Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström | Foto: Henrik Montgomery/ TT / Ritzau Scanpix
Af Ritzau

EU bør se på stramninger af sanktionerne mod Rusland. Det siger Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, på et pressemøde i Stokholm onsdag. 

”Sanktioner er et af de bedste redskaber til at hjælpe Ukraine til at vinde krigen. Og det er det ultimative mål,” siger Tobias Billström.

Udtalelsen kommer, efter at Sverige 1. januar overtog formandskabet for EU. Dermed har Sverige de næste seks måneder en nøglerolle, når det gælder fastlæggelsen af den politiske kurs for EU.

EU-landene har allerede gennemført ni sanktionspakker mod Rusland. Derudover er der indført et internationalt loft over prisen på russisk olie for at begrænse Ruslands indtjening under krigen.

Men der er plads til at gå længere endnu, mener Tobias Billström.

”Vi skal undersøge, hvordan vi kollektivt kan øge presset på Rusland, så vi kan få stoppet krigen og få Rusland til at trække styrkerne ud af Ukraine,” siger han.

Den svenske udenrigsminister fastslår samtidig, at det svenske EU-formandskab vil arbejde for at sikre implementeringen af de allerede vedtagne sanktioner.

Det er dog blevet stadig sværere for EU-landene at enes om nye sanktioner. Især Ungarn har været modvillig over for at gå længere ad sanktionsvejen.

I midten af december blev EU-landene dog enige om den niende sanktionspakke mod Rusland. Her blev der indført nye restriktioner mod teknologi, kemikalier, radioudstyr og elektroniske komponenter. 

For at bremse Ruslands mulighed for at anvende droner i Ukraine blev der samtidig indført eksportforbud på produkter til fly- og rumfartsindustrien - heriblandt droner.

Dette forbud betyder, at også lande, der kan forsyne russerne med teknologi til droner, bliver ramt af sanktioner på dette område.

EU’s tidligere sanktionspakker har desuden ramt indvider og juridiske enheder med tilknytning til det russiske styre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter