PolicyWatch

Færre regler skal gøre beskæftigelsesindsatsen bedre

En ny bred politisk aftale forsøger at afbureaukratisere beskæftigelsesindsatsen med nyt benchmarking-system.

Troels Lund Poulsen | Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

For mange og for besværlige regler spænder ben for beskæftigelsesindsatsen, som den foregår i dag.

Derfor har en bred kreds af partier indgået en aftale, som skal forenkle arbejdet med at få ledige i arbejdet.

Aftalen er præsenteret torsdag formiddag og er indgået af regeringen - med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen - og Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

"Min ambition har været at sætte mennesket før systemet," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om aftalen.

Den stiller kommunerne mere frit, i forhold til hvordan de griber beskæftigelsesindsatsen an.

Til gengæld vil de blive målt på, hvor gode de er til det. Et nyt benchmarking-system skal gøre det muligt at sammenligne kommunernes beskæftigelsesresultater.

Hvis det i den forbindelse viser sig, at der er kommuner, der ligger betydeligt under det forventede, vil de kunne blive sat under administration.

Aftalen åbner også for et større ansvar til a-kasserne i den tidligere beskæftigelsesindsats.

En forsøgsordning, der omfattede mindst 25 procent af de nye ledige, betyder, at de i de første tre måneder af ledighedsperioden får a-kassen som primær kontakt.

Forventningen er, at a-kassens faglige indsigt kan øge chancerne for at få den ledige i job hurtigere og undgå langtidsledighed.

"Jeg glæder mig til at følge forsøget, for a-kasserne har en styrke i og med, at de både er lokalt og fagligt forankret," siger Leif Lahn Jensen, der er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

Endelig lægger aftalen også op til større udnyttelse af digitale værktøjer.

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier