Regeringen vil fjerne 300 regler efter borgerforslag

Der er for mange bøvlede regler i det offentlige, mener regeringen, som vil luge ud efter borgerforslag.
Foto: PR/Finansministeriet
Foto: PR/Finansministeriet
AF RITZAU

Det fik mange til tasterne, da regeringen lancerede initiativet "Meld en regel", hvor offentligt ansatte og andre kunne komme med forslag til overflødige regler og krav om registrering i det offentlige.

I kampagneperioden fra 1. oktober 2017 til 1. februar i år er der indsendt knap 1200 forslag. Regeringen vil nu gøre 300 af forslagene til virkelighed. Det oplyser innovationsminister Sophie Løhde (V).

"Det har været vigtigt for mig som innovationsminister at inddrage de medarbejdere i den offentlige sektor, som ved, hvor skoen trykker, og spørge dem om, hvor de synes, at vi skal luge ud i bøvl og bureaukrati," siger hun.

"Derfor har vi opfordret borgere, medarbejdere, faglige organisationer og virksomheder til at pege på overflødige regler og registreringskrav, som de gerne vil have afskaffet." 

Blandt de forslag, som regeringen tager op, er en forenkling af administrationen af statens puljer. Det samme gælder forslag om at forenkle elevplanerne i folkeskolen.

En del af forslagene fra ansatte og borgere er allerede kommet med i en politisk aftale om beskæftigelsessystemet, der faldt på plads torsdag. Andre vil blive fremsat som lovforslag i den kommende folketingssamling.

Initiativet med at forenkle regler er en del af en stor såkaldt sammenhængsreform af den offentlige sektor.

I starten af september vil Sophie Løhde i den forbindelse præsentere flere bud på, hvordan bureaukrati i den offentlige sektor kan afskaffes.

Alt i alt skal det gøre, at ansatte kan koncentrere sig om det, de egentlig er der for. 

"Medarbejderne i den offentlige sektor brænder for at behandle de syge, passe vores ældre, lære vores børn at læse og regne og andre kerneopgaver. De går ikke på arbejde hver dag for at udfylde skemaer og papirer," siger Sophie Løhde. 

Innovationsministeren erkender, at de fleste af de overflødige regler og krav faktisk kommer fra politikerne selv.

"Jeg plejer at sige, at en af vejene til at få en bedre styring i den offentlige sektor er, hvis vi politikere bliver bedre til at styre os selv. Frem for at vi nogle gange har en tendens til straks at gå i gang med at lovgive, når der kører en enkeltsag i medierne."

Færre regler skal gøre beskæftigelsesindsatsen bedre

Politikere fjerner afgifter på snus og kaffeerstatning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også