DA: Flere gode forslag i regeringens udspil om erhvervsuddannelser

Både arbejdsgiverne og fagforbund tager positivt imod regeringens udspil for erhvervsuddannelserne.
Jacob Holbraad, adm. dirktør i Dansk Arbejdsgiverforening. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jacob Holbraad, adm. dirktør i Dansk Arbejdsgiverforening. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det vækker glæde hos både Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Dansk Metal, Lederne og brancheorganisationen TEKNIQ, at regeringen lægger op til sende flere penge til erhvervsuddannelser.  

Konkret afsætter regeringen 2 mia. kr. over de næste fire år til styrke kvaliteten på erhvervsuddannelserne.

Af de 2 mia. kr. skal 1,5 mia. kr. gå til erhvervsskolerne, mens 0,5 mia. kr. skal bruges på at styrke de praktiske fag i folkeskolerne. Pengene skal ses i lyset af, at regeringen frem til 2022 vil fortsætte det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at erhvervsuddannelserne skal spare 2 pct. om året.

Adm. direktør i DA Jacob Holbraad ser flere gode forslag i regeringens udspil om erhvervsuddannelserne.

"Det er bl.a. positivt, at flere unge får adgang til grundforløbet, og at praksisfagligheden i udskolingen bliver styrket. Det kan forhåbentlig føre til, at flere unge vælger erhvervsuddannelserne," udtaler Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.

"Det er også glædeligt, at erhvervsskolerne får bedre økonomiske rammer. Det er dog vigtigt at sikre, at økonomien ikke kun rækker til nye initiativer, men at eleverne hver eneste dag møder høj kvalitet på deres uddannelser - med dygtige lærere, nyt udstyr og ordentlige rammer."

"Ekstremt positivt"

Også i brancheorganisationen Tekniq er man positive og ser en række ambitiøse og positive tiltag.

"Det er ekstremt positivt, at regeringen benytter lejligheden til også at bakke op om erhvervsskolereformen fra 2014, hvor der blandt andet blev indført adgangskrav til erhvervsuddannelserne, og kompetenceniveauet blev hævet. Noget, som har haft en positiv indflydelse på ikke mindst de tekniske erhvervsuddannelser," udtaler Tina Voldby, underdirektør i Tekniq i en pressemeddelelse.

Tekniq repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder

"Samtidig er det helt rigtigt set, at man nu for alvor vil sætte ind i folkeskolerne for at gøre op med fordommene om, at gymnasiet er den eneste vej at gå for ambitiøse unge. Det gælder om at få præsenteret dem for de mange tilbud og karrieremuligheder, erhvervsuddannelserne rummer. Og det skal ske på en måde, så vi kan udbrede og øge det større optag, vi har set på tekniske uddannelser på vvs-energi- og elektriker-området," siger Tina Voldby.

Vigtigt skridt til flere faglærte

I Dansk Metal kalder forbundsformand, Claus Jensen, udspillet for et vigtigt skridt på vejen til flere faglærte.

"Det har alt for længe været alt for svært at få flere unge mennesker ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Vi har i Metal i årevis kæmpet for en bedre overgang fra netop grundskolen til de erhvervsfaglige uddannelser, og derfor glæder det mig meget, at Regeringen nu fremlægger denne gennemarbejdede plan, der rent faktisk kommer med brugbare løsninger på problemet", siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

Lars Løkke pointerede samtidig, at det netop er omprioriteringsbidraget, der blev indført i 2016, der er skyld i, at regeringen nu kan bruge 2 mia. kr.

"Det er meget vigtigt, at erhvervsskolerne kender budgetterne de kommende år, så de kan investere i ny teknologi og flere dygtige undervisere og ikke skal hoppe fra tue til tue, som de har skullet de seneste år. Så herfra skal der lyde stor ros for, at Regeringen har lyttet til vores appel om at droppe besparelserne på erhvervsuddannelserne og i stedet styrker dem", siger Claus Jensen.

I Lederne mener man, at det er rigtigt set af regeringen at styrke iværksætteri som en del af erhvervsuddannelserne.

"Vi ser gerne, at erhvervsskolerne bliver opfattet som de unges sikre valg - et image, som gymnasierne i dag har hos mange unge og deres forældre. Man skal huske, at en erhvervsuddannelse åbner mulighed for både at blive faglært og stå med gode jobmuligheder, og for at læse videre," udtaler Thomas Christensen, uddannelseschef hos Lederne, i en pressemeddelelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også