PolicyWatch

Kammeradvokaten udtaler "alvorlig kritik" af forvaltningen på fiskeriområdet

Forvaltningen af fiskeriområdet har været "meget kritisabel," konkluderer Kammeradvokaten i den undersøgelse, der blev sat i gang efter den såkaldte kvotekonge-sag. Ministeren vil have området undersøgt yderligere.

Foto: Finn Frandsen.

Fiskeristyrelsen har været for tæt på fiskeriet og har administreret området mangelfuldt og fejlbehæftet.

Det skriver Kammeradvokaten i den undersøgelse, der blev igangsat i kølvandet på den såkaldte kvotekonge-sag.

"Forvaltningen har været meget imødekommende over for erhvervet generelt, og at administrationen har været mangelfuld og fejlbehæftet," konkluderer Kammeradvokaten ifølge en pressemeddelelse.

Samlet set vurderer Kammeradvokaten, at forvaltningskulturen på området har været meget kritisabel. Undersøgelsen viser ikke tegn på korruption, strafbare forhold eller favorisering af enkelte fiskere.

Men Eva Kjer Hansen vil have området undersøgt yderligere, siger hun, efter hun har fremlagt kritikken på et lukket samråd i dag.

"Der er sket rigtigt meget, siden revisionsrapporten fra sidste år. Hele fiskeriområdet er blevet flyttet. Der er ny ledelse hele vejen rundt. Der er lavet et separat kontor til at føre tilsyn, så jeg synes, vi allerede har taget fat i de kritikpunkter, der har været, men som jeg siger; det slutter ikke her, fordi det er nødvendigt at få belyst nærmere, hvordan vi kunne ende med en kultur, der giver Kammeradvokaten anledning til at rette en voldsom kritik," siger Eva Kjer Hansen.

"Det er en alvorlig kritik, Kammeradvokaten kommer med, og det viser bare, at der har været en forvaltningskultur, som ikke har været i orden. Man stiller sig selv det spørgsmål, hvordan søren det her kunne finde sted. Det er også derfor, jeg har bebudet i dag, at det slutter ikke her, det skal undersøges nærmere."

Hvordan skal det her konkret undersøges?

"Det vil jeg tage stilling til, når jeg kender Rigsrevisionens rapport. Jeg synes, det er vigtigt at tage højde for, hvad der måtte være af indhold i den rapport, inden jeg lægger fast på, hvem der skal foretage undersøgelsen, og hvad den skal indeholde," siger Eva Kjer Hansen.

Allerede sidste efterår blev der iværksat en række tiltag som opfølgning på Rigsrevisionens beretning om administrationen af kvotekoncentration. Ledende medarbejdere blev flyttet fra området, der er etableret en selvstændig Fiskeristyrelse, og der er indsat en ny ledelse. Senest har området fået tilført ekstra midler, så der kan ansættes flere personer, særligt jurister.

Kammeradvokaten anbefaler, at der indledes tjenstlige forhør mod to medarbejdere. Denne anbefaling vil blive fulgt.

DF: En bundrådden kultur

Ib Poulsen, der er fiskeriordfører i Dansk Folkeparti, ser på sagen med stor alvor.

"Det er en bundrådden kultur, der har fået lov til at udvikle sig til det, den har udviklet sig til, gennem mange ministre og mange regeringer," siger Ib Poulsen.

"Der skal sættes nogle tjenestelige sager i gang mod nogle af de her folk, for der er jo nogen segmenter, der er blevet begunstiget af nogle beslutninger," siger Ib Poulsen.  

Han mener, at en del af skylden for den dårlige kultur kan tilskrives, at fiskeriområdet mistede politisk opmærksomhed, da det blev lagt ind under Miljø- og Fødevareministeriet. Han glæder sig derfor over, at der igen er indført et ministerium med et selvstændigt fokus på fiskeriområdet.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier