PolicyWatch

Martin Henriksen om IGU-ordning: Regeringen kobler Folketinget af

Det møder kritik fra Dansk Folkeparti, at regeringen har besluttet at udskille forhandlingerne om såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU) fra efterårets forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen lægger i disse dage allersidste hånd på et udspil, der skal gøre det nemmere for danske virksomheder at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Men en af de største knaster imellem regeringen og DF på udlændingeområdet, den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU), bliver ikke en del af forhandlingerne, slår udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V) fast over for PolicyWatch.

"IGU-ordningen blev bragt til verden via en trepartsaftale. Og en eventuel forlængelse eller ændring af de her regler vil jo skulle ske på samme måde. Men det ændrer ikke på, at det også skal en tur ned i folketingssalen, hvor partierne enten må stemme for eller imod," siger Inger Støjberg.

Også Socialdemokratiet er imod at afskaffe integrationsgrunduddannelsen.

Det vækker kritik fra regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, der ser fremgangsmåden som en måde at afkoble Folketinget fra beslutningen.

"Jeg synes, det er noget rod, og jeg synes, at hele forløbet omkring IGU’en er noget rod. Det går jo virkeligt dårligt med IGU’en - omkring halvdelen af virksomhederne er tilfredse, og det synes jeg da er ret paradoksalt," siger udlændingeordfører Martin Henriksen og tilføjer:

"Hvis man så fjernede den lave løn og bonustilskuddene til virksomhederne, der ansætter på IGU-ordningen, så kan man næsten forestille sig, at tilfredsheden vil dale yderligere," siger Martin Henriksen.

IGU-ordningen blev oprettet som en forsøgsordning af regeringen og arbejdsmarkedets parter i 2016. Både LO, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og regeringen ønsker at, at ordningen bliver forlænget og udvidet, når den nuværende ordning står til at løbe ud i juni 2019.

"Ordningen fungerer ikke, og der er heller ikke noget, der tyder på, at den kommer til at fungere. Men regeringen vil meget gerne få det til at se ud som om, at den gør en masse, og at der er en masse, der går i den rigtige retning på integrationsområdet, men det passer jo ikke," siger Martin Henriksen.

"Så har man så også besluttet sig for at lægge det i et forløb, som kobler folketinget af. Det synes jeg ikke ser specielt godt ud. Så der er ikke topkarakter til regeringen herfra," siger Martin Henriksen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier