Lilleholt: Bekymrende FN-rapport kræver mere handling

Tiden er knap, og vi skal både i Danmark og EU gøre mere for at bremse den globale opvarmning, siger minister. Tirsdag fremlægger regeringen sin klimaplan.
Lars Christian Lilleholt | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lars Christian Lilleholt | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Regeringen vil presse på for en mere ambitiøs klimapolitik såvel i Danmark som i EU og globalt.

Det siger energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en kommentar til den ny rapport fra FN's Klimapanel, som præsenteres mandag. Panelet analyserer muligheden for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader i år 2100.

"Rapporten tegner et meget dystert billede. Tiden er knap, og der skal handling bag de politiske ambitioner, hvis det skal lykkes at bremse klimaændringerne til et håndterbart niveau," siger Lilleholt.

Han erklærer sig som minister dybt bekymret over den klimaudfordring, vi står over for.

"Det er bydende nødvendigt, at vi gør mere for at forbedre klimaet. Vi skylder vores børn og børnebørn at gøre en forskel for deres fremtid på kloden," siger han.

Regeringen tager ifølge Lars Chr. Lilleholt rapporten meget alvorligt og vil bruge den som løftestang internationalt.

Ministeren medgiver dog, at danskerne - trods vores grønne selvbillede - i international målestok har et meget stort CO2-udslip pr. indbygger.

Så hvad skal vi konkret gøre herhjemme?

"Vi kommer til at gøre noget for at reducere CO2-udledningerne markant. Vi har et højt klimamål i 2030, som EU har pålagt os, og det er helt afgørende, at vi lever op til de krav," siger Lars Chr. Lilleholt.

Men selv om Danmark og EU opfylder vores klimamål, ligger vi jo stadig langt under, hvad der er nødvendigt for at overholde målet i Paris-aftalen om at begrænse temperaturstigningen til højst 1,5-2 grader?

"Der er brug for handling, både nationalt, i EU og globalt. Jeg har en helt klar fornemmelse af, at det har bundfældet sig, at vi ikke bare kan sidde med hænderne i skødet," siger Lilleholt.

Regeringen præsenterer tirsdag sit længe ventede klimaudspil for 2020-2030. Det skal vise, hvordan Danmark reducerer CO2-udslippet inden for landbrug, transport og bygninger, som ikke er omfattet af EU's kvotesystem.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også