Politisk flertal vil gøre op med konkurrenceforvridende kinesisk pakkepost

Det skal være slut med, at kinesiske internetvirksomheder kan sende pakkepost til danske forbrugere til lave priser. Politisk flertal vil ændre reglerne.
Postnord er forpligtet til at bringe de kinesiske pakker ud, selvom det er en underskudsforretning | Foto: Mads Claus Rasmusse/Ritzau Scanpix
Postnord er forpligtet til at bringe de kinesiske pakker ud, selvom det er en underskudsforretning | Foto: Mads Claus Rasmusse/Ritzau Scanpix

I dag drøner danske postmænd rundt i Danmark med pakker fra kinesiske virksomheder, som betaler lavere priser for fragten, end tilsvarende danske internetvirksomheder.

Den praksis skal stoppe nu, lyder det fra et politisk flertal på Christiansborg.

"Vi kan se, at danske virksomheder i den grad bliver udfordret på konkurrenceevnen i forhold til de her kinesiske internetportaler. Og det skaber jo en urimelig konkurrencesituation, som jeg ved, at der er stor bekymring for i store dele af den danske internethandel og i dansk erhverv," siger Anders Johansson, der er politisk ordfører i Det Konservative Folkeparti, til PolicyWatch.

Diskussionen blev rejst, da transportminister Ole Birk Olesen (LA) i mandagens Børsen lagde op til at trække Danmark ud af det globale postsamarbejde, Universal Postal Union (UPU), der giver Kina en konkurrencefordel, fordi landet i lighed med andre asiatiske lande i denne sammenhæng bliver betragtet som et uland. Meldingen fra transportministeren kommer, efter at USA’s præsident Donald Trump har meldt ud, at USA har trækker sig fra aftalen.

"Donald Trumps udmelding er interessant. Det er godt og klogt, og Danmark skal følge trop. Vi skal følge USA, uanset hvad de andre EU-lande gør," siger Ole Birk Olesen til Børsen.

Særlig lav porto i Danmark

Kinas status som et U-land i UPU betyder, at landet har krav på en særlig lav porto i Danmark og andre udviklede økonomier. Postnord er dermed forpligtet til at bringe de kinesiske pakker ud, selvom det er en underskudsforretning og billigere end at sende et brev mellem to danske adresser.

I både V, DF, K, og S er man enige i problemet og vil se på, om Danmark bør følge USA ud af UPU.

"Hvis man ikke kan få nogle andre betingelser, så synes jeg egentlig, at det er en okay idé at sige, at så er vi ikke længere end del af det. Så man lave nogle individuelle aftaler med dem, man synes, der er berettiget til det," siger Henrik Bodersen, der er postordfører i Dansk Folkeparti.

Han bakkes op af Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet, der kalder den nuværende konkurrencesituation "fuldstændig uholdbar."

"Der er ikke nogen tvivl om, at det her problem skal løses, og hvis løsningen er at forlade postaftalen, så er vi åbne over det," siger Christian Rabjerg Madsen og tilføjer:

"Det er klart, at det er spørgsmål, der skal belyses i bund både i forhold til positive og negative konsekvenser. Det, vi er enige om, er, at det er fuldstændigt uholdbart, at Kina på den måde snylter på resten af verden."

Venstre vil spørge Ole Birk til tallene

Hans Christian Schmidt, der er Venstres post- og bygningsordfører, er åben over for diskussionen, men han mener, at det er for tidligt at lægge sig fast på, at Danmark skal trække sig ud af UPU. Han vil nu spørge Ole Birk Olesen ind til, hvilke beregninger der ligger til grund for, at ministeren gerne vil have Danmark ud af postsamarbejdet.

"Når man siger, at det pludselig vil være en kæmpe gevinst for PostNord, så vil jeg da gerne have at vide, hvad det så betyder. For staten må der jo være nogle fordele ved det, og det må vi jo se, hvad er," siger Hans Christian Schmidt.

Både Dansk Erhverv og Foreningen for Dansk Internet Handel bakker over for Børsen op om Ole Birk Olesens forslag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også