Erhvervslivet tager slukøret imod stumperne af amputeret rekrutteringsudspil

Der er hængemuler hele vejen rundt i danske erhvervsorganisationer, efter regeringen har opgivet en samlet pakke om udenlandsk arbejdskraft. Omkring 15 forslag ser ud til at kunne samle flertal. Det løser ikke problemerne, men er bedre end ingenting, lyder det.
Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Dansk Byggeri. | Foto: Ritzau Scanpix
Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Dansk Byggeri. | Foto: Ritzau Scanpix
AF STEFFEN MOSES OG PETER SØNDERGAARD

Regeringens rekrutteringsudspil, der skulle have givet danske virksomheder bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft, er styrtet til jorden og ligger, som PolicyWatch skriver onsdag, nu som en bunke selvstændige forslag.

Forhandlingerne brød sammen mandag, og pakkens 21 forslag skal i stedet til afstemning i Folketingssalen, hvor der er politisk flertal for omkring 15. Men centrale elementer som en sænkelse af den såkaldte beløbsordning bliver næppe en realitet, og dermed bliver problemerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft ikke løst, mener erhvervsorganisationer.

"I forvejen var regeringens udspil ikke ligefrem revolutionerende. Det havde ikke en kæmpestor effekt. Når man tænker på den mangel på arbejdskraft, der er, så var de væsentligste forslag netop beløbsgrænsen, modernisering af positivlisten og afskaffelsen af kravet om dansk bankkonto," siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, til PolicyWatch.

Socialdemokratiet er for 15 af de 21 forslag i udspillet, og over for PolicyWatch siger integrationsminister Inger Støjberg, at regeringen ikke vil stå fast på alle 21, hvis der ikke er flertal.

Minimal effekt

Støjberg er åben for at stemme for de 15 forslag, som S er positiv over for, da det er bedre end ingenting. Men det er kun lige akkurat bedre ind ingenting, mener Lars Storr-Hansen.

"Effekten må være meget minimal på det, de (Socialdemokratiet, red.) sender ud. Men lidt er selvfølgelig bedre end ingenting," siger han.

Mener du, at de 15 resterende punkter fra Socialdemokratiet er så små, at det er ligegyldigt?

"Der er ikke noget, der er ligegyldigt. Hvis man kan hjælpe bare én virksomhed, så er det godt. Det korte af det lange er bare, at de væsentligste forslag i regeringens udspil – i en i øvrigt begrænset pakke – er dem, som Socialdemokratiet har pillet ud. Det er en skam," siger Lars Storr-Hansen.

Den holdning deler underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen.

"Det vil være en hjælp til virksomhederne og øge virksomhedernes retssikkerhed, hvis man får fjernet nogle de administrative benspænd, som er der. Så det ser vi selvfølgelig gerne sker. Men det løser ikke virksomhedernes grundlæggende problem med mangel på arbejdskraft," siger hun.

DI har ingen mening om S-forslag

I Dansk Industri danser underdirektør Steen Nielsen mere forsigtigt igennem det politisk sprængfarlige rekrutteringsudspil.

Mener du, at regeringen bør stemme for de 15 forslag, som Socialdemokratiet vil gennemføre?

"Det har jeg ikke nogen vurdering af, fordi det går hen og bliver meget parti-taktisk og Christiansborg-politisk. Det vil jeg ikke blande mig i," siger han.

I har rost regeringens 21 initiativer i det her udspil. Vil du også rose de 15 initiativer, som Socialdemokratiet vil have til afstemning i Folketingssalen?

"Jeg synes, der er rigtig mange gode elementer i pakken som helhed. Men jeg har ikke nogen holdning til, hvordan partierne skal stille sig til de der afstemninger. Jeg håber på, at de politiske partier tilsammen kan nå til enighed om en god og ambitiøs aftale, der for alvor forbedrer virksomhedernes mulighed for at hente udenlandske medarbejdere."

Hvis man nu tager regeringens udspil og fjerner den lavere beløbsordning, fjerner udvidelsen af positivlisten og fjerner at kravet om en dansk bankkonto skal væk, er der så noget tilbage i udspillet, der for alvor batter i forhold til at skaffe udenlandsk arbejdskraft?

"Det har jeg ikke nogen mening om."

Kan man lave en god aftale uden at pille ved beløbsordningen, positivlisten og kravet om en dansk bankkonto?

"Det er klart, at uden de elementer, så bliver det selvfølgelig en mindre ambitiøs aftale. Hvor det ender henne, hvis der laves en aftale, det må vi se."

Men er en mindre ambitiøs aftale trods alt bedre end ingen aftale?

"Det vil jeg ikke gå ind i. Det afhænger af styrkeforholdet på Christiansborg mellem de forskellige politiske partier. Det vil jeg ikke kommentere på," siger Steen Nielsen.

Du kan se, hvilke 15 forslag S er positive over for i grafikken herunder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også