S kalder regeringens klimanøl for et "eklatant bluffnummer"

Det skaber usikkerhed for virksomheder og investorer, at regeringen vil skubbe en del af sin klimaplan til efter et valg, lyder det fra Socialdemokratiet. Ifølge Dansk Energi er det ikke en god idé med en udskydelse.
Socialdemokratiets Dan Jørgensen kalder regeringens udskydelse af dele af klimaplanen for et "eklatant bluffnummer." | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets Dan Jørgensen kalder regeringens udskydelse af dele af klimaplanen for et "eklatant bluffnummer." | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringen og energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er i gang med en ordentlig omgang klimapoker, som holder borgere, virksomheder og investorer hen med tom snak.

Det mener i hvert fald Dan Jørgensen, der er næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

"Regeringen skal ikke have lov til at slippe af sted med det her eklatante bluffnummer, som det er. Det må vi sige så højt og tydeligt som muligt," siger Dan Jørgensen til PolicyWatch og fortsætter:

"Hvis vi skal være grøn foregangsnation, så skal vi i gang nu. Det hænger også sammen med, at store investorer, der skal investere grønt i Danmark, virksomheder, der skal omlægge produktionen og borgere, der skal være med til at støtte den her udvikling, tager tid. Så hver eneste måned, vi forsinker det her, tæller desværre."

Den her klimaaftale skal gælde fra 2020 til 2030, så mere haster det vel heller ikke?

"Jeg tror, at alle der følger det her område, vil skrive under på, at det haster af to årsager. Det haster i forhold til klimaet, hvor jo hurtigere vi kan komme i gang, jo bedre. Men det haster også i forhold til, om Danmark skal være en grøn førernation, eller om vi ikke skal. Hvis vi venter indtil sidste øjeblik med at opfylde de internationale krav, der er sat, så er vi jo bare ligesom alle de andre," siger Dan Jørgensen.

Lilleholt vil skubbe del af klimaplan til efter valg

Dan Jørgensens kritik kommer på baggrund af et interview, som PolicyWatch bringer mandag med klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Her siger ministeren, at regeringens klimaudspil skal forhandles på plads i en række mindre aftaler, og at en del af det mere end en måned gamle udspil først kan falde på plads efter et folketingsvalg.

"Det er en løbende proces, og de her tiltag skal gennemføres. Jeg vil bare sige, at det er regeringens ambition, også hvis vi vinder folketingsvalget, at gennemføre de ambitioner, der er i den her plan," siger Lars Christian Lilleholt, inden han fortsætter om regeringens klimaudspil:

"Noget vil ske før et folketingsvalg, og noget vil ske efter."

Dansk Energi: Ikke en god idé, men nødvendigt

Lars Aagaard, der er adm. direktør i interesseorganisationen Dansk Energi, begræder, at dele af regeringens klimaplan bliver udskudt til efter et folketingsvalg.

"Grundlæggende er det ikke en god idé, at man udskyder en afklaring på klimaområdet. Det må være vigtigt for landbrugserhvervet, gassektoren, elsektoren og energikunderne at kende fremtiden," siger Lars Aagaard.

Han påpeger dog, at det kan være nødvendigt at dele klimaaftalen op, fordi noget haster mere end andet lige nu:

"Jeg er med på, at dele af oppositionen ønsker en samlet klimaplan. Problemet er bare, at det er skrevet i granit, at man ikke får styr på en samlet klimaplan på den her side af nytår. Det betyder, at hvis man holder fast i en samlet aftale, så ender man med at sende elbilsmarkedet udover skrænten," siger Lars Aagaard.

Han henviser til, at afgiften på elbiler står til at stige fra nytår, hvis man ikke lander en aftale i løbet af 2018.

Netop forhandlinger om elbilafgifter, ladestandere og iblandingskrav af ethanol i brændstof er også skilt ud som en særskilt forhandling fra regeringens klimaplan.

Forhandlingerne om elbiler har nu kørt i en måned, og der er endnu ingen afklaring på det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også