PolicyWatch

Regeringen laver udfald mod svindelfyldt internethandel

Danskerne er blandt dem, som handler mest online, men en stigende andel bliver udsat for svindel, der også koster for de danske virksomheder. Nu vil regeringen gøre en indsats for at komme den fusk til livs.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra regeringens side gør man nu et forsøg på at dæmme op for den stigende andel af danskere, som bliver udsat for svindel, når de handler online. Indsatsen går under navnet ”nethandel #heltsikkert”, og skal også hindre salg af kopivarer, der kan koste på både salg og arbejdspladser for danske virksomheder.

”Danskerne hører blandt dem, der handler mest på nettet, og regeringen ønsker at understøtte, at de kan gøre det nemt og sikkert. Langt de fleste handler går godt, men desværre ikke alle. Vi har nu samlet myndighedernes gode råd om nethandel til forbrugerne ét sted. Her kan danskerne både se, hvad de kan gøre for at undgå fælder, og hvad de bør gøre, hvis de er gået i dem,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Antallet af danskere, der angiver at have mistet penge på grund af online-svindel, er steget voldsomt på bare fire år. I 2014 var det 2 pct., i 2016 var det 5 pct. og i 2018 er det 8 pct.

Handlen på nettet er også mindre gennemsigtig og ofte kommer pakkerne uden fra EU, hvilket kan medføre et mere kompliceret told og/eller momsregnestykke, som både er til besvær for myndighederne og for forbrugerne selv. For selvom købsprisen kan være billigere på produkter købt i en kinesisk i stedet for en dansk webshop, er det ikke nødvendigvis den samme besparelse, man får, hvis pakken bliver snuppet i tolden

Nethandel #heltsikkert” samler myndighedernes råd til sikker nethandel ét sted. Informationsindsatsen får hjemme på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk. I arbejdet med at sikre nethandlen deltager det Kriminalpræventive Råd, Digitaliseringsstyrelsen, Forbruger Europa, Forbrugerombudsmanden, Fødevarestyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Rigspolitiet, Sikkerhedsstyrelsen, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen.

Politisk flertal vil gøre op med konkurrenceforvridende kinesisk pakkepost

Ole Birk trækker i land: Vil blive i global postaftale 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier