Pensionister med job risikerer marginalskat på 77 procent

Som en del af finanslovforhandlingerne arbejder regeringen og DF på at gøre det mere attraktivt for pensionister at blive på arbejdsmarkedet. I dag risikerer de at ramme en marginalskat på 77 pct.
Personer over pensionsalderen, der fortsætter med at arbejde, risikerer at blive ramt af en marginalskat på op til 77 pct.
Personer over pensionsalderen, der fortsætter med at arbejde, risikerer at blive ramt af en marginalskat på op til 77 pct.
AF PETER SØNDERGAARD OG ANDREAS LØNSTRUP

Danskere, der rammer folkepensionsalderen, rammer også ind i et skattesmæk, hvis de vil fortsætte med at arbejde. Og det afholder folk fra at give den en ekstra skalle på arbejdsmarkedet, mener den liberale tænketank Cepos.

Cepos har kigget på folkepensionisters marginalskat, hvis de fortsætter med at arbejde efter pensionisttilværelsen.

I dag bliver pensionister nemlig modregnet i folkepensionen, hvis de fortsætter med at arbejde, efter de egentlig har ret til at blive liggende hjemme på sofaen, male sommerhuset eller tage et slag golf.

"Politikerne bør gøre det mere attraktivt for pensionisterne at arbejde. I øjeblikket bliver de faktisk straffet. F.eks. bliver grundbeløbet i folkepensionen aftrappet, når indkomsten kommer over ca. 320.000 kr. Marginalskatten kan komme op på 69 pct. Almindelige lønmodtagere kan kun komme op på 56 pct.," påpeger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Hvis en pensionist tjener mellem 360.000 og 435.000 kr. om året, så vil marginalskatten ryge op på 77 pct., påpeger Mads Lundby Hansen.

Vil koste 560 millioner for statskassen

Han har regnet på, hvad det vil koste for statskassen, hvis politikerne vil fjerne hele indkomstaftrapningen i folkepensionen, så pensionister ikke får en markant højere marginalskat end andre på arbejdsmarkedet.

Beregningerne er lavet på baggrund af udtræk fra Danmarks Statistiks personregistre. Det viser, at det vil koste statskassen 560 mio. kr., hvis pensionisterne skulle slippe for modregningen og dermed have et større økonomisk incitament til at arbejde.

"Løsningen ved at fjerne al indkomstaftrapning vil gøre systemet meget mere enkelt. Så skal pensionister bare betale skat som alle os andre. Det er langt bedre end at indføre nye komplicerede fradrags- eller tilskudsordninger ved ekstra arbejde. Sådanne ordninger gør vores skattesystem meget mere kompliceret. Det har vi ikke brug for," siger Mads Lundby Hansen.

Regeringen og Dansk Folkeparti forventes at lægge sidste hånd på finansloven for 2019 meget snart - muligvis i denne uge.

Som PolicyWatch tidligere har beskrevet, så er netop en økonomisk gulerod til pensionisterne en del af de igangværende forhandlinger. Det skal ske for at gøre det mere attraktivt for pensionister at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet.

Regeringen og DF: Skattegevinst skal få ældre til at arbejde mere 

Det vil i så fald være med til at øge arbejdsudbuddet en anelse, og dermed kan flere pensionister på arbejdsmarkedet sikre en lille del af den arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger.

 

(Artiklen fortsætter unger grafikken...)

 

DF: Det skal løses

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, anerkender, at marginalskatten er for høj for pensionister, og at det skal løses på den ene eller anden måde i forbindelse med finansloven.

"Det er jeg sådan set enig i, og det er også noget af det, vi har med til forhandlingerne om finansloven, hvor vi har taget modregningsreglerne op både for folkepensionister og førtidspensionister, hvis samlever arbejder."

Hvad tænker I konkret at gøre?

"Det er jo et spørgsmål om finansiering. Der er jo en model, hvor man fjerner modregningen totalt – den er selvfølgelig dyr – og så er der en anden model, hvor man kan flytte grænserne for, hvornår modregningsreglerne slår igennem. Det er de modeller, vi sidder med," siger René Christensen.

Han vil ikke fortælle, hvordan en konkret model kan se ud, da det skal tages ved forhandlingsbordet med regeringen.

Kommer det til at blive mere attraktivt for pensionister at arbejde ved siden af pensionen efter finanslovsaftalen?

"Ja, det gør det. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvilket niveau vi kommer til at lande på. Det er det, vi sidder og forhandler om lige nu," siger René Christensen.

190.000 over 65 år i arbejde

Ifølge Mads Lundby Hansen skal man ikke undervurdere, hvor vigtigt de pensionsmodne arbejdere er for de danske virksomheder.

"Når man kigger på tallene, må man sige, at der er tale om en ældrestyrke på arbejdsmarkedet. Ca. 190.000 over 65 år arbejder som lønmodtagere eller selvstændige. De tjener dermed samlet set 35 mia. kr. Og de betaler ca. 15 mia. kr. i skat af deres løn på arbejdsmarkedet. Men der er potentiale for mere, hvis politikerne fjerner ekstra-skatten på pensionister," siger Mads Lundby Hansen.

Analyse: Finansloven er lige på trapperne - det skal erhvervslivet holde øje med 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også