PolicyWatch

Lederne: Ændret boligjobordning vil fremme ligestilling

Venstres forslag vil være et kærkomment bidrag til at fremme kvinders karrieremuligheder, mener lederne.

Henrik Bach Mortensen, direktør for Ledernes Hovedorganisation, bakker op om venstres forslag om ændringer i Boligjobordningen. | Foto: /Ritzau Scanpix/Torkil Adsersen/

Ledernes Hovedorganisation støtter Venstres forslag om at give frihed til at vælge inden for boligjobordningen.

Det vil give kvinderne bedre muligheder på arbejdsmarkedet, fordi flere vil kunne vælge fradrag for serviceydelser i hjemmet, mener direktør Henrik Bach Mortensen.

"Som vi har indrettet os i det danske samfund, er det meget ofte kvinden, der har ansvaret for at få hjemmet til at hænge sammen. Derfor træffer kvinder oftere end mænd beslutninger, som understøtter familielivet, men som desværre holder dem tilbage i erhvervskarrieren," siger han i en kommentar.

I dag er boligjobordningen delt i to fradrag. Et fradrag på 12.000 kroner, der kan bruges på håndværksydelser, og et på 6000 kroner, som kan bruges på serviceydelser som rengøring og børnepasning.

I det nye forslag fra Venstre lægges der op til, at boligjobordningen skal ændres, således at danskerne selv kan vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner.

Forslaget betyder, at hvis man vil bruge alle 18.000 kroner på rengøring, børnepasning eller havearbejde, så kan man det, mens man i dag kun kan få et fradrag på 6000 kroner på den slags arbejde.

Og selv om det ikke vil være nok i forhold til at ændre den måde, familier indretter sig på, vil det være et godt skridt i den rigtige retning, fastslår Henrik Bach Mortensen.

"Den udfordring, vi står over for, er, at kvinder har en ringere lønudvikling, en dårligere karriereudvikling og lavere chance for at blive ledere end mænd. Så når vi ser på det her, handler det først og fremmest om at give bedre arbejdsmarkeds- og karrieremuligheder for kvinder i starten af deres karriereforløb og i den periode, hvor de har børn," siger han.

Dansk Erhverv ser positivt på, at borgerne selv får mulighed for at bestemme, hvordan de vil bruge fradraget.

"Vi mener, det er oplagt, at man ser lidt mere på, om man skal bruge lidt flere penge på service," siger Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Hvad kan hr. og fru Danmark konkret bruge det til?

"De kan bruge det til at få gjort rent, få hjulpet i deres have og få flyttet. Alle de her praktiske ting, man har brug for hjælp til. Det kan både være børnefamilier, men selvfølgelig også pensionister, som måske ikke selv kan overkomme det, men som nu kan købe sig til hjælp," siger Jacob Ravn.

Boligjobordningen blev gjort permanent med aftalen om finansloven for 2018.

Venstre vil ophæve begrænsning i boligjobordning 

Sort arbejde stiger efter mange års tilbagegang 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier