PolicyWatch

Ministerium kendte kritisk rapports indhold før udskiftning af klimavismand

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hævdet, at der ikke var tale om en "politisk fyring" af Klimarådets formand. Nye oplysninger sår tvivl om hans forklaring.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt | Foto: Ritzau Scanpix/Sophia Juliane Lydolph/

Klimaministeriet var orienteret om hovedkonklusioner i Klimarådets kritiske rapport, før regeringen valgte at udskifte rådets nu forhenværende formand, Peter Birch Sørensen.

Det viser Informations gennemgang af sagen, som er baseret på aktindsigt og samtaler med kilder med kendskab til forløbet.

"Klimaministerens forklaring er faldet fuldstændig fra hinanden," siger De Radikales klimaordfører Ida Auken på baggrund af Informations gennemgang.

Udskiftningen af Peter Birch Sørensen skete få dage efter, at Klimarådet var kommet med en kritisk rapport om regeringens klimapolitik. Men ministeren har bl.a. i et indlæg i Politiken forklaret, at beslutningen ikke var en "politisk fyring", eftersom den blev truffet inden, at ministeriet modtog Klimarådets rapport.

Beslutningen om at afsætte Peter Birch Sørensen blev ifølge ministeriet truffet den 13. november. Men Klimaministeriet blev allerede orienteret om centrale dele af rapportens indhold på et møde i ministeriet den 30. oktober. I en mail den 31. oktober skrev en medarbejder i Klimarådet til en embedsmand i Klimaministeriet:

"Tak for et godt møde i går. Det gav os nogle gode pointer at arbejde videre med, og jeg håber også, det gav jer en god ide om, hvad den kommende analyse indeholder."

På mødet fremviste Klimarådets embedsfolk bl.a. en graf, der viste, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling til en fjerdedel. Det bekræfter en kilde med kendskab til sagen.

"Nu har vi sort på hvidt, at regeringen kendte til Klimarådets kritik inden fyringen, og det cementerer billedet af en politisk fyring," siger Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, til Information.

Peter Birch Sørensen fremlagde personligt konklusionen om, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling markant på en konference på Christiansborg den 7. november – altså seks dage inden regeringens ansættelsesudvalg besluttede at vrage ham. Det viser tweets fra tilhørere samt Birch Sørensens egen powerpoint-præsentation.

Rapporten har fået Lars Christian Lilleholt til at lange ud efter rådet. I en pressemeddelelse den 27. november opfordrede han til at "få klimadebatten tilbage på rette spor" og kaldte kritikken for "volapyk".

Samme dag kom endnu en pressemeddelelse med beskeden om, at ministeren havde valgt at udskifte Peter Birch Sørensen som formand for Klimarådet.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger.

(Denne artikel er en tophistorie skrevet og udgivet af Information, videredistribueret af Ritzau.)

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier