Ministerium kendte kritisk rapports indhold før udskiftning af klimavismand

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hævdet, at der ikke var tale om en "politisk fyring" af Klimarådets formand. Nye oplysninger sår tvivl om hans forklaring.
Klimaminister Lars Christian Lilleholt | Foto: Ritzau Scanpix/Sophia Juliane Lydolph/
Klimaminister Lars Christian Lilleholt | Foto: Ritzau Scanpix/Sophia Juliane Lydolph/
Af Information

Klimaministeriet var orienteret om hovedkonklusioner i Klimarådets kritiske rapport, før regeringen valgte at udskifte rådets nu forhenværende formand, Peter Birch Sørensen.

Det viser Informations gennemgang af sagen, som er baseret på aktindsigt og samtaler med kilder med kendskab til forløbet.

"Klimaministerens forklaring er faldet fuldstændig fra hinanden," siger De Radikales klimaordfører Ida Auken på baggrund af Informations gennemgang.

Udskiftningen af Peter Birch Sørensen skete få dage efter, at Klimarådet var kommet med en kritisk rapport om regeringens klimapolitik. Men ministeren har bl.a. i et indlæg i Politiken forklaret, at beslutningen ikke var en "politisk fyring", eftersom den blev truffet inden, at ministeriet modtog Klimarådets rapport.

Beslutningen om at afsætte Peter Birch Sørensen blev ifølge ministeriet truffet den 13. november. Men Klimaministeriet blev allerede orienteret om centrale dele af rapportens indhold på et møde i ministeriet den 30. oktober. I en mail den 31. oktober skrev en medarbejder i Klimarådet til en embedsmand i Klimaministeriet:

"Tak for et godt møde i går. Det gav os nogle gode pointer at arbejde videre med, og jeg håber også, det gav jer en god ide om, hvad den kommende analyse indeholder."

På mødet fremviste Klimarådets embedsfolk bl.a. en graf, der viste, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling til en fjerdedel. Det bekræfter en kilde med kendskab til sagen.

"Nu har vi sort på hvidt, at regeringen kendte til Klimarådets kritik inden fyringen, og det cementerer billedet af en politisk fyring," siger Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, til Information.

Peter Birch Sørensen fremlagde personligt konklusionen om, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling markant på en konference på Christiansborg den 7. november – altså seks dage inden regeringens ansættelsesudvalg besluttede at vrage ham. Det viser tweets fra tilhørere samt Birch Sørensens egen powerpoint-præsentation.

Rapporten har fået Lars Christian Lilleholt til at lange ud efter rådet. I en pressemeddelelse den 27. november opfordrede han til at "få klimadebatten tilbage på rette spor" og kaldte kritikken for "volapyk".

Samme dag kom endnu en pressemeddelelse med beskeden om, at ministeren havde valgt at udskifte Peter Birch Sørensen som formand for Klimarådet.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger.

(Denne artikel er en tophistorie skrevet og udgivet af Information, videredistribueret af Ritzau.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også