Hård brexit kan koste danske virksomheder 17 mia kr

Det kan koste Danmark op mod 17 mia. kr. i vareeksport, hvis Storbritanniens farvel til EU ender uden en aftale, fremgår det i en ny rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet. Står det til danske fødevarevirksomheder, bør Danmark være klar til at indgå nye handelspolitiske alliancer og EU nye frihandelsaftaler.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)

Med udsigt til at det kan koste op til 17 mia. kr. i mistet vareeksport, kan det blive en særdeles besværlig og omkostelig affære for danske virksomheder, hvis briterne forlader EU uden en aftale.

Af en meddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fremgår det, at ti store danske virksomheder som løsning på det sorte scenarie ønsker nye handelsaftaler og promovering på attraktive markeder, så eksportnedgangen bliver så lille som mulig.

I en ny rapport fra Copenhagen Economics, som er blevet udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet, har man bedt ti af de største danske fødevarevirksomheder, som står for 80 pct. af Danmarks samlede fødevareeksport til Storbritannien, om at pege på alternative markeder og ønsker til myndighederne.

"Virksomhederne ønsker nye handelsaftaler og promovering på attraktive markeder, og det forstår jeg godt. Jeg vil fortsætte den indsats, som regeringen har lavet for at åbne nye markeder og åbne omverdenens øjne for de gode danske fødevarer. Det har vi blandt andet gjort gennem en lang række eksportfremstød, og det vil jeg blive ved med. Vi vil bruge rapporten til at planlægge, hvordan vi fremadrettet skal prioritere vores indsats," udtaler miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Af rapporten fremgår det, at virksomhederne ønsker, at man holder fast i principperne og rammerne for det Indre Marked, at der bliver skabt bedre markedsgang i EØS-landene, og at man moderniserer og implementerer eksisterende frihandelsaftaler.

Danmark eksporterer især mejerivarer, grisekød og fisk og skaldyr til briterne. Og de varer, der i 2017 havde en samlet værdi af omkring 8,5 mia. kr., skal finde nye markeder, i det tilfælde man ikke lander en handelsaftale med briterne.

"Rapporten er ikke ren dommedagslæsning, for der findes markeder i vækst, som kan matche de britiske priser. Det kan være lande som Kina, Hongkong og Japan for mejeriprodukter og Sydkorea og Australien for grisekød. Men der er naturligvis begrænsninger på grund af transporttid for ferske varer, så det er ikke bare at omdirigere den forholdsvis store eksport til Storbritannien," udtaler Jakob Ellemann-Jensen.

Briterne importerer 24 pct. af deres fødevarer, og EU står for 71 pct. af briternes import.

De ti fødevarevirksomheder, som indgår i rapporten, er Danish Crown, Arla, Royal Greenland, Danpo, Chr. Hansen, Tican, Uhrenholt, Novozymes, Scandic Food og Nowaco.

Denne artikel er leveret af voers søstermedie FødevareWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også