Minister: Det kræver noget overtalelsesarbejde at fjerne lukkeloven

Erhvervsministeren erkender, at det bliver svært at fjerne lukkeloven, som han ellers ønsker.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) anerkender, at det bliver svært at afskaffe lukkeloven. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) anerkender, at det bliver svært at afskaffe lukkeloven. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Erhvervsminister Rasmus Jarlovs (K) planer om at skrotte lukkeloven ser ud til at smuldre mellem fingrene på ham, efter at SF og DF har krævet, at eventuelle forhandlinger om lukkeloven bør føre til flere og ikke færre lukkedage i detailbranchen.

Ministeren erkender, at det bliver svært at finde et flertal for at droppe reglerne for, hvornår butikker må holde åbent.

"I forhold til ændringer af lukkeloven er der noget overtalelsesarbejde. Lad mig sige det på den måde," siger Rasmus Jarlov til PolicyWatch.

En afskaffelse af lukkeloven er et af de initiativer, der er med i regeringens hovedstadsudspil, som blev præsenteret torsdag formiddag.

I hovedstadsudspillet står der således, at "regeringen vil afskaffe lukkeloven, således at der ikke længere er begrænsninger på detailhandlens muligheder for at holde åbent på de tidspunkter, hvor butikkerne selv ønsker at holde åbent, og vil gå i dialog med forligskredsen bag lukkeloven herom."

"En afskaffelse af lukkeloven vil desuden stille hovedstaden og dens detailhandel bedre i konkurrencen med andre europæiske storbyer, hvor detailhandelen i dag ikke er begrænset," står der videre i udspillet.

Selvom en afskaffelse af lukkeloven ikke kun har konsekvenser for hovedstadsområdet, mener Rasmus Jarlov, at det giver mening at have det med i regeringens hovedstadsudspil

"Lukkeloven er også lidt på kanten, fordi det gælder hele Danmark. Men grunden til, at det er med her, er, at det har en særlig betydning for turisterhvervet i hovedstaden. Hvis der kommer turister i påske f.eks., og de ikke kan købe noget på grund af lukkeloven, så mister butikkerne omsætning. Så derfor har det en særlig betydning for hovedstadsområdet. Men det er rigtigt, at det gælder for hele Danmark," siger Rasmus Jarlov.

Polisk modvind

Men som PolicyWatch skrev torsdag morgen, så møder regeringens planer om at fjerne lukkeloven modstand fra flere sider. Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) ønsker begge at gå modsatte vej end regeringen og tilføre flere frem for færre lukkedage til den nuværende lukkelov.

Erhvervsordfører Thomas Jensen (S) vil ikke tage stiling til, om lukkeloven bør udvides til at omfatte flere dage, men han er modstander af at fjerne lukkeloven, som regeringen lægger op til.

Dermed er der ikke skyggen af et politisk flertal for at hjælpe regeringen i mål med at fjerne lukkeloven.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også