Politisk modvind til øget arbejdsudbud bekymrer Dansk Industri

De politiske vinde blæser den forkerte vej, når det kommer til at sikre nok arbejdskraft til virksomhederne, mener Dansk Industri. Finansministeren deler bekymringen, men åbner samtidig op for en nedslidningsaftale, der sænker arbejdsudbud.
Finansminister Kristian Jensen (V). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Finansminister Kristian Jensen (V). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det danske arbejdsmarked står over for et stadig større pres med færre i den arbejdsduelige alder. Ifølge tal fra Dansk Industri (DI) er beskæftigelsen for danskere over 60 år steget med 51.000 personer siden efteråret 2013. Danskere under 60 år haft et negativt bidrag til fuldtidsbeskæftigelsen på 42.000 personer, fordi der kommer færre danskere under 60 år på arbejdsmarkedet.

Det skriver Berlingske.

Fremgangen i beskæftigelsen kalder på et øget arbejdsudbud for at sikre nok arbejdskraft til virksomhederne, mener DI, og derfor kalder økonomisk politisk chef i DI, Morten Granzau Nielsen, over Berlingske tendenserne i dansk politik for "meget bekymrende."

Han henviser blandt andet til, at Folketinget ikke kan nå til enighed om en aftale om udenlandsk arbejdskraft, ligesom den aktuelle debat om en differentieret pensionsalder giver panderynker i DI.

Finansminister Kristian Jensen (V) deler DI's bekymring.

"Jeg er bekymret for, om man laver tiltag, der trækker arbejdsudbud ud af dansk økonomi, for det vil gøre os fattigere. Jo større arbejdsudbud og jo større antal beskæftigede, desto rigere bliver vi. Hvis vi trækker personer ud af arbejdsstyrken, gør vi Danmark fattigere. Det har vi ikke brug for. Vi skal gøre Danmark rigere," siger Kristian Jensen til Berlingske.

Finansministeren åbner dog over for PolicyWatch selv op for en nedslidsningsaftale, der sænker arbejdsudbuddet.

"Vi har faktisk lavet flere aftaler undervejs, som sænker arbejdsudbuddet. Vi lavede også en ferieordning, som sænkede arbejdsudbuddet med 1400 personer, fordi vi mente, det var rimeligt at give folk ret til ferie også det første år, de er ansat. Men hvis vi laver en ordning her (på pensionsområdet, red.), der sænker arbejdsudbuddet, er det så meget mere vigtigt, at man vil øge arbejdsudbuddet andre steder. Ellers bliver Danmark fattigere," siger Kristian Jensen til PolicyWatch.

Så det er ikke helt sort for dig at lave en aftale om nedslidning, som vil sænke arbejdsudbuddet?

"Det er ikke sort for mig at lave en aftale, som forbedrer vilkårene for folk, der enten mentalt eller fysisk er nedslidt, nej."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også