Minister shopper forgæves efter flertal for at afskaffe lukkeloven

Der er for langt til et politisk flertal for at afskaffe lukkeloven, erkendte erhvervsministeren, der torsdag var kaldt i samråd. Ministeren måtte indkassere verbale lussinger fra S og DF, der frygter, at en afskaffelse af lukkeloven vil betyde butiksdød.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) banker hovedet imod en lukket butiksdør i sit forsøg på at finde politisk flertal for at afskaffe lukkeloven.

Det var tydeligt torsdag formiddag, hvor ministeren var kaldt i samråd om regeringens forslag om at lade alle butikker selv bestemme åbningstider.

"Jeg kan godt se, der er langt til, at vi får et politisk flertal, og det respekterer vi selvfølgelig, som vi nu skal og er nødt til," sagde Rasmus Jarlov som en afsluttende konklusion efter en times heftig debat om lukkeloven.

Regeringen vil afskaffe lukkeloven. Det fremgår både af det hovedstadsudspil, regeringen har fremlagt. Og det er også en del af den pakke af byrdelettelser, som Rasmus Jarlov ventes at præsentere meget snart.

I byrdeudspillet vil regering lette byrder for 2,7 mia. kr. for at nå sin målsætning om byrdelettelser for i alt 4 mia. kr. i 2020.

Afskaffelsen af lukkeloven vil bidrage med 84 mio. kr. i det regnestykke, sagde ministeren under samrådet.

Afskaffelse vil have begrænset indflydelse

På samrådet ville Socialdemokratiets erhvervsordfører, Thomas Jensen, og hans pendant i Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby, have svar på, hvordan en afskaffelse af lukkeloven vil påvirke detailhandlen i provinsen og i små landsbyer.

"Da detailhandlen har tilpasset sig løbende i takt med den etapevise liberalisering af lukkeloven siden 2012 og den udvikling, der generelt har været af butiksstrukturen, så forventes de samlede konsekvenser at have en begrænset indflydelse på bylivet og grundlaget for aktive bymidter," sagde Rasmus Jarlov.

"Udviklingen af butikkernes placering er i høj grad bestemt af forbrugerne. Hvis forbrugerne foretrækker at handle lokalt, så vil de nære butikker fortsat eksistere," tilføjede han.

Den nuværende lukkelov blev liberaliseret i 2009 af den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti, mens De Radikale senere tilsluttede sig aftalen. Liberaliseringen blev indført frem til 2012, hvor de nuværende regler har været gældende fra.

Reglerne i dag er sådan, at butikker må holde åbent alle ugens dage. Butikkerne skal dog holde lukket på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag og efter kl. 15.00 nytårsaftensdag.

S: Jarlov er fuldblodsliberalist

I et svar til Folketinget forklarer Rasmus Jarlov, at antallet af detailhandelsvirksomheder i hele landet i perioden 2009-2016 er faldet med 739.

På samrådet sagde ministeren, at han i høj graf tilskriver udviklingen konkurrencen fra internethandel snarere end liberaliseringen af lukkeloven.  

Han slog samtidig fast, at han gerne vil hjælpe de små butikker ved for eksempel at lette byrder. Men han ikke "ønsker at føre en erhvervspolitik, som hjælper de små butikker ved at forhindre de store butikker i at klare sig godt."

Den udmelding fik Socialdemokratiets Thomas Jensen til at kalde ministeren for "fuldblodsliberalist."

"Man tager slet ikke ansvaret på sig i forhold til at skabe et Danmark i balance. Man vil bare give frit spil, og så må de stærkeste overleve. De store må vokse sig større, og de små må bukke under," sagde Thomas Jensen.

DF: Det er en provokation

Socialdemokraten slog fast, at regeringen ikke har nogen chance for at overtale partiet til at gå med til en afskaffelse. Og Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby lagde sig helt på samme linje.

"Det er en provokation, at man fra regeringen bevidst prøver at føre valgkamp på noget, som regeringen godt ved, man ikke har skyggen af kinamands chance for at få gjort til virkelighed," sagde Hans Kristian Skibby.

DF'eren stillede sig samtidig tvivlende i forhold til, om der reelt er 84 mio. kr. at hente ved at afskaffe lukkeloven, hvilket vil give butikkerne mulighed for at holde åbent 13,5 dage mere om året.

"Den handel, der vil ligge på de 13,5 dage, vil fragå andre dage, fordi folk drikker ikke flere sodavand eller køber flere støttestrømper eller grapefrugter eller sko for den sags skyld, ved at de kan købe dem førstejuledag," sagde Hans Kristian Skibby og tilføjede:

"Det kan godt være, at en eller anden med edb-maskiner ovre i Erhvervsministeriet er kommet frem til, at det giver en dynamisk effekt på 84 mio. kr. Men virkeligheden bør også tælle for politikere."

Hans Kristian Skibby var i øvrigt træt af at høre om, at danskerne bare kan få bragt maden ud, hvis de lokale butikker lukker.

"Ja, det kan da godt være, der kommer en polak i en lastbil 24. december med rødkål nogle steder i landet. Men det ændrer ikke på, at der er en mio. danskere, der bor steder, hvor der ikke kommer en Nemlig.com-bil," sagde han.

DF og SF går mod Jarlov: Ønsker flere og ikke færre lukkedage

Minister: Det kræver noget overtalelsesarbejde at fjerne lukkeloven

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også