PolicyWatch

Alternativet forlader sundhedsforhandlinger

En sundhedsreform er forhastet, og økonomien er usikker, mener Alternativet og forlader forhandlinger.

Foto: Ritzau Scanpix/Martin Lehmann

Opdateret kl. 21.00.

Alternativet har tirsdag meddelt finansminister Kristian Jensen (V), at partiet forlader forhandlingerne om en reform af sundhedsvæsnet. Det oplyser partiets politiske leder, Uffe Elbæk, til Ritzau.

Han forklarer, at det er for usikker økonomi, for lidt demokrati og for meget hastværk, som er grundene til, at Alternativet har besluttet at forlade forhandlingerne.

"Vi mener, at der er for stor usikkerhed omkring økonomien. Og samtidig har vi fra starten sagt, at vi ville have mere demokrati og ikke mindre demokrati," siger Uffe Elbæk. 

"Selv om vi har haft gode forhandlinger med regeringen og Dansk Folkeparti, er der ingen af os, der har kunnet finde frem til den rigtige model for noget, der er bedre end de regionsråd, vi har i dag."

Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at nedlægge regionsrådene, hvilket den øvrige opposition er imod. 

Alternativet havde dog accepteret præmissen, hvis det var i bytte for mere og ikke mindre demokrati. Partiet har talt for, at borgerne skal inddrages i højere grad og har peget på andre lande, som har deciderede borgerråd.

Regeringens forslag er at erstatte de fem regionsråd med en ny struktur i sundhedsvæsenet med tre lag: Sundhedsvæsen Danmark med en politisk udpeget bestyrelse, fem sundhedsforvaltninger og 21 nye sundhedsfællesskaber.

Uffe Elbæk slår fast, at hvis en ny sundhedsreform efter Alternativets opfattelse fører til mindre demokrati, vil partiet gerne være med til at ændre den efter folketingsvalget. 

"Hvis der er en demokratisk forringelse - og det tyder det jo på, hvis de gennemfører det, der ligger på bordet i dag - så vil vi selvfølgelig gerne være med til at ændre det," siger han.

Alternativets farvel til forhandlingerne glæder Socialdemokratiet. 

"Der er klogt, at Alternativet klart melder ud, at man siger nej tak til det udspil til en sundhedsreform, som regeringen er kommet med," siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

"Alternativet har meldt, at det ikke er en god idé at nedlægge regionerne og dermed fjerne et folkevalgt og demokratisk element. Det flugter med den kritik, som Socialdemokratiet er kommet med," siger han.

Regeringen med finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen har i de seneste uger forhandlet med Dansk Folkeparti og Alternativet. Der er indkaldt til videre forhandlinger onsdag morgen, men det bliver altså uden Alternativet.

Uffe Elbæk opfordrer regeringen til at udskyde reformen med henblik på at sikre en bred aftale efter folketingsvalget.

Alternativet: Vi går super kritisk til sundhedsforhandlinger

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier