Nyt byrdeorgan ligner dødfødt idé: Politikere siger nej tak til DI

Det er svært at se behovet for et nyt organ, der skal gøre lovgivningen mindre byrdefuld, mener flere politikere. Dermed må Dansk Industri se det ene af sine i alt 20 forslag til regelforenkling være på vej i skraldespanden.
Hans Kristian Skibby (DF) og Torsten Schack Pedersen (V). | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Hans Kristian Skibby (DF) og Torsten Schack Pedersen (V). | Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Der er nok fokus på at fjerne byrder for erhvervslivet igennem blandt andet Implementeringsrådet og Virksomhedsforum for enklere regler.

Det mener flere politikere, efter Dansk Industri (DI) har foreslået, at der oprettes et nyt uafhængigt regelforenklingsorgan, "der kan stille kritiske spørgsmål, som embedsværket er nødt til at forholde sig til," som direktør i DI Kent Damsgaard sagde til PolicyWatch torsdag.

"Jeg siger nej tak," lyder det uden tøven fra Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, da PolicyWatch forelægger ham DI's forslag.

"Man bliver som politiker allerede nu tæppebombet i sin arbejdsdag med alle mulige ting, og jeg har ikke behov for endnu et organ at forholde sig til. Jeg har svært ved at se, hvordan det skal føre til byrdelettelser," siger Hans Kristian Skibby.

DI mener, at det nye organ på eget eller Folketingets initiativ skal kunne igangsætte analyser og vurderinger af det lovforberedende arbejde for at sikre, at der ikke indføres unødvendige administrative byrder. Idéen om det nye organ er ét forslag ud af i alt 20 anbefalinger til regelforenkling, som DI er kommet med.

V går mere op i konkrete byrder

Men det nye organ ligner en dødfødt idé til trods for, at der er bred politisk opbakning til DI's dagsorden om at komme bøvl og byrder til livs, og at regeringen har et mål om at fjerne byrder for 4 mia. kr. inden 2020.

"Jeg ved ikke, om jeg er super tilhænger af, at der skal oprettes endnu et nyt og uafhængigt organ," siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen og tilføjer:

"Vi har allerede byrdelettelser meget højt på den politiske dagsorden. Der bliver allerede lavet erhvervsøkonomiske analyser af alle lovforslag, vi har et byrderegnskab, og vi har et mål at lette byrderne med 4 mia. kr. Så der bliver gjort rigtig meget."

Torsten Schack Pedersen vil gerne være med til at skærpe nogle processer, "men jeg går mere op i, at vi letter konkrete byrder for virksomhederne," siger han.

Ingen løfter fra Jarlov

Heller ikke Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen vil kaste sin uforbeholdne kærlighed på DI's organ. Men han vil heller ikke afvise det.

"Det her er en dagsorden, som vi følger tæt, og vi vil løbende lytte til erhvervslivet. Om det lige præcis er den model, som der foreslås her, kan jeg ikke afgøre. Men tanken bag lyder da fornuftig," skriver Thomas Jensen i en mail til PolicyWatch.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har læst DI's 20 anbefalinger. Han forholder sig ikke til den konkrete idé om et nyt organ, men udtaler i et mailsvar til PolicyWatch, at han vil tage anbefalingerne med i det videre arbejde "gøre det nemt og billigt at drive virksomhed i Danmark."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også