PolicyWatch

Kristian Jensen bekræfter: Venstre lægger ikke en økonomisk plan frem i valgkampen

Finansminister Kristian Jensen slår fast, at Venstre ikke vil lægge en plan for økonomien frem i løbet af valgkampen. Det får kritik fra økonomer og Socialdemokratiet.

Finansminister Kristian Jensen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kritiserede i mandags Socialdemokratiets økonomiske politik på et pressemøde. De to Venstremænd præsenterede dog ikke selv nogen økonomisk politik og har heller ikke i sinde at gøre det. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Vælgerne kan godt glemme at få præsenteret et samlet overblik over Venstres økonomiske politik i løbet af den igangværende folketingsvalgkamp.

Det bekræfter finansminister Kristian Jensen over for PolicyWatch.

Han henviser til, at VLAK-regeringen og dermed også Venstre allerede har lagt en plan frem for, hvordan økonomien skal se ud i årene frem mod 2025.

Kristian Jensen, kommer Venstre til at fremlægge en økonomisk plan i den her valgkamp?

"Nej."

Det gør I ikke?

"Det har vi ikke behov for. Vi er jo regering. Vores økonomiske politik kan man læse i konvergensprogrammet og andet. I konvergensprogrammet er det udgangspunktet, at der er en vækst i det offentlige på 0,3 pct. og så er der et udisponeret råderum. Der har vi fra Venstre sagt, hvad vi vil gøre med det udisponeret råderum. Det vil vi bruge på at lave et velfærdsløfte på 69 mia. kr."

Som du siger, så afspejler konvergensprogrammet regeringens politik. Men når Venstre siger, at I vil bruge 69 mia. kr. på velfærd, så bevæger I jer jo ud af regeringen og fremlægger Venstres politik. Bør Venstre så ikke også fremlægge en økonomisk plan?

"Vi har en økonomisk plan. Hør her. Vi er regering. Jeg er finansminister. Vi har en økonomisk plan. Den kan alle læse. Det er indleveret i konvergensprogrammet. I konvergensprogrammet er der et udisponeret råderum. Vi har så sagt, hvordan Venstre vil disponere det råderum. Så er der en rest tilbage," siger Kristian Jensen.

Læs det fulde interview med Kristian Jensen her.

Økonomer: Konvergensprogram er ikke en plan

Konvergensprogrammet er et økonomisk overblik, der hvert år skal sendes til EU. Det seneste konvergensprogram er fra april i år, men ifølge flere økonomer kan det ikke betragtes som en plan for, hvordan et partis økonomiske politik ser ud.

"Konvergensprogrammet er ikke Venstres økonomiske plan. Det kan man ikke kalde det. En økonomisk plan er, når man fremlægger et konkret bud med politiktiltag, der skal gennemføres i den kommende valgperiode. Hvor meget det skal give i arbejdsudbud, hvor meget det vil løfte velstanden og så videre," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

Konvergensprogrammet er en økonomisk fremskrivning, der er udarbejdet af politikløse embedsfolk i Finansministeriet"

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos

Kan du gennemskue, hvad Venstres økonomiske plan er ud fra det konvergensprogram, der ligger fra regeringen?

"Nej. Konvergensprogrammet er en økonomisk fremskrivning, der er udarbejdet af politikløse embedsfolk i Finansministeriet. I konvergensprogrammet, der ligger væksten i det offentlige forbrug på 0,4 pct. om året, og Venstre går til valg på 50 pct. mere, så konvergensprogrammet kan jo ikke være Venstres politik," siger han.

Samme melding kommer fra Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

"Konvergensprogrammet er ikke i traditionel forstand en økonomisk plan. Den er lavet for at vise, hvordan tingene udfolder sig i de kommende år. Men den indeholder ikke nogle specifikke nye tiltag i den økonomiske politik," siger Bo Sandemann Rasmussen.

"Konvergensprogrammet er noget, regeringen skal lave årligt. Så det er ligesom en bunden opgave, at den skal leveres til EU. Jeg kan ikke mindes, at man før har tænkt det som en substitut til en økonomisk plan. Det er ikke konvergensprogrammets formål," fortsætter økonomiprofessoren.

"Det sejler i blå blok"

Dan Jørgensen, der er næstformand i Socialdemokratiets gruppeledelse, er ikke overraskende kritisk over for, at Venstre ikke vil fremlægge en økonomisk plan i valgkampen.

"Det viser, at det sejler i blå blok. Man aner ikke, hvad man får, hvis man stemmer på Venstre. De har lovet en masse velfærd, men de har ikke fremlagt en økonomisk plan, hvor de også viser, at de kan levere."

Kristian Jensen siger, at konvergensprogrammet er Venstres økonomiske plan. Har han ikke en pointe i, at den viser en retning i den økonomiske politik?

"Nej. Jeg er enig med de fagøkonomer, som siger, at det selvfølgelig er noget vrøvl. Konvergensprogrammet er ikke en økonomisk plan, og det er vedtaget i en regering med tre partier, hvor to ud af tre partier siger, at pengene ikke skal bruges på velfærd, som Venstre vil. Så det giver ingen mening ud fra hverken en økonomisk eller politisk vurdering," siger Dan Jørgensen.

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier