Kristian Jensen: "Vi går til valg på at øge arbejdsudbuddet"

Finansminister Kristian Jensen (V) forklarer, hvorfor Venstre ikke vil fremlægge en økonomisk plan i løbet af valgkampen. Samtidig fortæller han, at Venstre går til valg på at øge arbejdsudbuddet.
Finansminister Kristian Jensen (V) fortæller, at Venstre vil øge arbejdsudbuddet efter valget. Hvor meget står dog hen i det uvisse. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Finansminister Kristian Jensen (V) fortæller, at Venstre vil øge arbejdsudbuddet efter valget. Hvor meget står dog hen i det uvisse. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Det har indtil videre stået lidt uklart, om Venstre vil fremlægge en økonomisk plan for de kommende år i løbet af denne valgkamp.

Nu slår finansminister Kristian Jensen fast, at det ikke kommer til at ske, fordi Venstre allerede har en økonomisk plan i form af det konvergensprogram, der er afleveret til EU i april.

Læs herunder en længere spørgsmål/svar med Kristian Jensen om den økonomiske politik og om udsigten til et højere arbejdsudbud med Venstre ved magten:

Kristian Jensen, kommer Venstre til at fremlægge en økonomisk plan i den her valgkamp?

"Nej."

Det gør I ikke?

"Det har vi ikke behov for. Vi er jo regering. Vores økonomiske politik kan man læse i konvergensprogrammet og andet. I konvergensprogrammet er det udgangspunktet, at der er en vækst i det offentlige på 0,3 pct. og så er der et udisponeret råderum. Der har vi fra Venstre sagt, hvad vi vil gøre med det udisponeret råderum. Det vil vi bruge på at lave et velfærdsløfte på 69 mia. kr."

Som du siger, så afspejler konvergensprogrammet regeringens politik. Men når Venstre siger, at I vil bruge 69 mia. kr. på velfærd, så bevæger I jer jo ud af regeringen og fremlægger Venstres politik. Bør Venstre så ikke også fremlægge en økonomisk plan?

"Vi har en økonomisk plan. Hør her. Vi er regering. Jeg er finansminister. Vi har en økonomisk plan. Den kan alle læse. Det er indleveret i konvergensprogrammet. I konvergensprogrammet er der et udisponeret råderum. Vi har så sagt, hvordan Venstre vil disponere det råderum. Så er der en rest tilbage."

Hvad skal den rest så bruges på – den kunne I vel også godt disponere?

"Jo, men vi kunne også have den tilgang til verden, at vi ikke her i sommeren 2019 skal bruge hver en femøre, der er i råderummet frem til 2025. Det kunne være, der kom ting undervejs, som vi får behov for at reagere på. Derfor er det en udmærket idé, at hele råderummet ikke er brugt til den sidste femøre, som vi ser det hos Socialdemokratiet," siger Kristian Jensen.

"Vi er så glade for folkeoplysning"

I er jo meget glade for folkeoplysning i Venstre. Vil det ikke også være meget god folkeoplysning lige at få lagt det hele frem på et pressemøde og sige, at det her er Venstres økonomiske politik – det er det, vi vil arbejde for i næste valgperiode?

"Vi er så glade for folkeoplysning, at det er sket allerede inden valget, hvor vi lagde vores økonomiske plan frem. Vi har ikke ændret et komma i forhold til vores økonomiske plan i forhold til konvergensprogrammet. Bortset fra det forhold, at vi nu har sagt, hvad det, der tidligere var et udisponeret råderum, nu skal bruges disponeres til."

Når I tidligere har lavet en 2025-plan, så har I også haft en målsætning om, hvad bnp-væksten skal være, og hvor meget arbejdsudbuddet skal stige. Kan I ikke lægge en økonomisk plan frem i den her valgkamp for, hvad de målsætninger skal være i den næste valgperiode?

"Jamen vi har lagt en økonomisk plan frem."

Så det vil sige, at I arbejder stadig for at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer?

"Vi har lagt en økonomisk plan frem for, hvad vi kan gøre i Danmark uden yderligere reformer. Det ligger i konvergensprogrammet. Det viser, hvad der sker, hvis man bare udnytter de reformer, der allerede er gennemført. Det er vores økonomiske plan."

Jeg skal bare lige forstå – arbejder Venstre for at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer frem mod 2025?

"Det er jo ikke en del af konvergensprogrammet."

Nej, men det er jo også en økonomisk plan, I har lagt frem i 2025-planen?

"Hør her. Det er ikke en del af konvergensprogrammet. Konvergensprogrammet hviler på de allerede vedtagne reformer og de aftaler, der er indgået, siden man sidst havde en opdatering af 2025-planen. Derfor er vores politik baseret på konvergensprogrammet. I konvergensprogrammet er der et uudnyttet råderum. Der har vi vist, hvordan en del af det råderum skal bruges, ved at den offentlige vækst skal være på 0,65 pct.," siger Kristian Jensen.

Vil ikke sætte tal på arbejdsudbud

Jeg skal bare lige forstå det igen. Så I går til valg på et konvergensprogram, men I går ikke til valg på jeres egen 2025-plan, hvor I siger, at der skal være et øget arbejdsudbud på 55.000 til 60.000 personer?

"Men hvor er de der 55.000 i arbejdsudbud regnet ind?"

Det er jo en målsætning I har om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 til 60.000 personer?

"I konvergensprogrammet er de 55.000 ikke regnet ind nogle steder. De er ikke en del af planen."

Nej, det er jeg med på, men går I stadig til valg på målsætningen om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer?

"Vi går til valg på at øge arbejdsudbuddet."

Hvor meget?

"Vi har ikke et tal på, hvor meget det skal øges."

Kommer I til at lægge et tal frem på det i løbet af den her valgkamp?

"Hør her. Vi har lagt vores økonomiske plan frem. Vi har lagt frem, hvordan vi vil bruge en del af det råderum, der er. Vi ønsker også at øge arbejdsudbuddet. Vi har sagt, at vi gerne vil have flere flygtninge ind på arbejdsmarkedet, vi har sagt, at vi gerne vil øge arbejdsudbuddet i forhold til at få mere udenlandsk arbejdskraft hertil. Det er den økonomiske politik, vi går til valg på," siger Kristian Jensen.

Flere flygtninge i arbejde

På det pressemøde du holdt med Lars Løkke Rasmussen i mandags, efter Socialdemokratiet fremlagde en økonomisk 2025-plan, kritiserede I, at Socialdemokratiet ikke er kommet med et eneste forslag, der øger væksten i samfundet. Kommer I så selv med en plan, der viser, at det her er Venstre målsætning i forhold til et øget arbejdsudbud i næste valgperiode?

"Venstre har lagt en økonomisk plan frem. Vi bygger vores økonomiske plan på konvergensprogrammet."

Ja, men I har også en målsætning i 2025-planen om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 til 60.000 personer. Er det stadig Venstres mål frem mod 2025?

"Vi har stadigvæk en målsætning om at øge arbejdsudbuddet."

Så spørger jeg lige igen: Hvor meget?

"Vi har en ambition om at øge arbejdsudbuddet. Det har vi ikke sat et tal på."

Kommer I til at sætte et tal på det i løbet af den her valgkamp?

"Vi kommer ikke til at præsentere en ny økonomisk plan, fordi vi har præsenteret en økonomisk plan. Det gjorde vi allerede inden valget i form af konvergensprogrammet," siger Kristian Jensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også