PolicyWatch

Enhedslisten vil give iværksættere stærkere sikkerhedsnet

Bedre rettigheder for selvstændige i barsels- og dagpengesystemet og et beskæftigelsessystem, der i højere grad understøtter iværksætteri er grundpillerne i et nyt erhvervsudspil fra Enhedslisten. De selvstændiges fagforening jubler.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Iværksætterydelsen skal genindføres, små erhvervslejemål skal beskyttes mod huslejestigninger og så skal selvstændige have bedre barsels- og dagpengerettigheder.

Det er hovedoverskrifterne i et nyt erhvervspolitisk udspil, som Enhedslisten har præsenteret midt i valgkampen. Partiets erhvervsordfører Pelle Dragsted mener, at erhvervspolitikken har for lidt fokus på selvstændige og små virksomheder.

"Vi står i den situation, at hvis man vælger at skifte livet som lønmodtager ud med livet som selvstændig eller freelancer, så mister man store dele af det sociale sikkerhedsnet, som de fleste af os andre er omfattet af for eksempel når det kommer til barsel og dagpenge. Der er simpelthen nogle regler, som spænder ben for selvstændige," siger Pelle Dragsted.

Konkret lægger Enhedslisten op til, at fjerne kravet i dagpengesystemet om at man skal lukke sin virksomhed helt ned for at modtage dagpenge og fjerne karensperioden.

"Det giver ikke mening at man for at have den samme sociale sikkerhed, som lønmodtagere har mellem to job, fuldstændigt skal afvikle sin virksomhed. Derfor foreslår vi blandt andet, at der indføres en form for hviletilstand inspireret af den svenske lovgivning, hvor du faktisk ikke behøver at lukke din virksomhed ned for at modtage dagpenge," siger Pelle Dragsted.

Samtidig skal selvstændige og freelancere have samme ret til barsel som lønmodtagere gennem optagelse i barsel.dk, og endelig vil partiet genindføre iværksætterydelsen, der skal give ret til at modtage en ydelse på dagpengeniveau mens man starter sin virksomhed op.

"Vores forslag er at få skabt nogle regler der gør at når du er selvstændig, så har du de samme rettigheder til barsel, du har de samme rettigheder til dagpenge, som du har som lønmodtager, og i det hele taget når det gælder dagpengesystemet gøre det mere tilpasset og fleksibelt over for selvstændige," siger Pelle Dragsted.

Sætter fokus på erhvervspolitik

I fagforeningen Ase, der blandt andet repræsenterer selvstændige erhvervsdrivende, glæder man sig over flere elementer i Enhedslistens udspil.

"For det første er det en stor fornøjelse, at vi endelig får mulighed for at tale erhvervspolitik i den her valgkamp – det har været lidt undereksponeret kan man vist roligt sige," sige Karsten Mølgaard Jensen, adm. direktør i Ase, og tilføjer:

"Forslagene, der sikrer sociale rettigheder, sætter foden ned i forhold til nogle af de utryghedselementer, der holder folk tilbage fra at starte egen virksomhed. Det er centralt for de mennesker det drejer sig om, og det er også centralt for samfundet, at vi har nogle, der har lyst til at gøre det for at skabe nogle jobs i Danmark."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier