Socialdemokratiet vil uddele bøder til skattely

Socialdemokratiet vil indføre reelle økonomiske sanktioner mod EU-lande, der tilbyder virksomheder ulovlige skattekonstruktioner. "Sagerne om skatteunddragelse er et brud på vores samfundskontrakt," siger S-formand og partiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Multinationale selskaber tjener milliarder i Europa, men betaler stort set ingenting i skat. Det kan de bl.a., fordi der er lande, der fungerer som skattely, og det er et brud på vores samfundskontrakt, mener Socialdemokartiet, der vil indføre reelle økonomiske sanktioner mod EU-lande, der tilbyder virksomheder ulovlige skattekonstruktioner.

"Vi har indrettet vores skattesystem ud fra en simpel præmis. Nemlig, at de stærkeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Sagerne om skatteunddragelse er et brud på vores samfundskontrakt. For hvis ikke alle bidrager, er der til sidst ingen, der bidrager," siger partiformand Mette Frederiksen i en pressemeddelse.

Hun peger bl.a. på Irland, der tilbød Apple en særaftale, som sikrede Apple en effektiv selskabsskattesats for deres europæiske fortjenester i 2014 på kun 0,005 pct.

"Det blev Irland godt nok straffet for af Kommissionen, men straffen kan næppe kaldes hård. Sagen er nemlig den, at Kommissionen kun kan kræve af Irland, at de opkræver den rette skat fra den pågældende virksomhed. Dermed får Irland altså både hovedsædet for en multinational virksomhed, arbejdspladser og en klækkelig ekstraindtægt i form af en ”skattebøde” på 100 mia. kr., som ender i den irske statskasse," siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet søndag, Jeppe Kofod siger, at kampen mod skattefusk er en af partiets vigtigste mærkesager i lighed med beskatning af tech-giganter, oprettelse af en alarmcentral mod international skattefusk, en bund under selskabsskatten og skat på finansielle transaktioner.   .

"Vores forslag (om bøder til skattely, red.) vil sikre, at der reelt er tale om en straf, hvis et EU-land opfører sig usolidarisk overfor resten af fællesskabet. Og at de resterende europæiske lande kompenseres på retfærdig vis. Det handler om ret og rimelighed," siger Jeppe Kofod:

"Skattefusk og -svindel koster hvert år EU’s medlemslande, hvad der svarer til 15.000 kr. for hver eneste borger. Penge der kunne styrke vores velfærd til gavn for vores plejehjemsbeboere, sygehuspatienter og folkeskoleelever. Vi bliver simpelthen nødt til at sætte foden ned," understreger Jeppe Kofod.

Røde partier vil have fælles bund under selskabsskat i EU

Frederiksen: EU skal få styr på globaliseringen med mere regulering

S klar med EU-plan: Drop selskaber i skattely 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også