Henrik Sass Larsen sygemeldt og melder fra som ministeremne

Henrik Sass Larsen har sygemeldt sig og vil derfor ikke stå til rådighed som minister i en ny regering. Det skriver Sass Larsen på Facebook.
Henrik Sass Larsen bliver ikke minister i en eventuel S-ledet regering.Henrik Sass Larsen sygemeldt og melder fra som ministeremne | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Henrik Sass Larsen bliver ikke minister i en eventuel S-ledet regering.Henrik Sass Larsen sygemeldt og melder fra som ministeremne | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
AF PETER SØNDERGAARD

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har sygemeldt sig og står ikke til rådighed som minister i en ny regering. Det skriver Henrik Sass Larsen på Facebook.

"Jeg tror de fleste godt har kunne se, at jeg ikke har haft det så godt. Jeg har gjort alt hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen," skriver Henrik Sass Larsen på Facebook og fortsætter:

"Jeg har fortalt Mette Frederiksen, at jeg ikke står til rådighed fremover og har ligeledes orienteret min kreds om, at jeg ikke ønsker at være kandidat længere. Mette bliver en god statsminister for vores land - det er jeg stolt af."

Henrik Sass Larsen har længe været favorit til at blive finansminister i en ny S-ledet regering, men nu må Mette Frederiksen overveje andre ministeremner.

Henrik Sass Larsen fik et dårligt valg ved onsdagens folketingsvalg med blot 4017 personlige stemmer. Han fik det sidste af partiets otte mandater i Sjællands Storkreds – og det var kun på grund af listestemmerne, at han blev valgt ind.

Frederiksen: Sass har stor ære i mulig S-regering

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, udtaler i en pressemeddelelse om Henrik Sass Larsens sygemelding:

"Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering. Han har været med hele vejen, også når der skulle træffes svære beslutninger. Desværre har han undervejs betalt en meget høj pris personligt," lyder det fra Mette Frederiksen, som fortsætter:

"Jeg har haft en tæt dialog med Henrik Sass Larsen gennem hele forløbet. Som Henrik selv skriver, har de fleste kunnet se, at han ikke har det godt. Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage, og det har jeg og mange andre støttet ham i, men det er desværre ikke lykkedes. Derfor er det også den rigtige beslutning, at Henrik nu sygemelder sig, og jeg håber, at det vil give den ro og den tid, der skal til, for at han kan blive rask. Jeg håber også, at alle nu vil respektere Henriks behov for fred og ro."

I februar kom det frem, at Sass Larsen har haft en depression. Det fortalte han i et stort interview med Politiken.

Han fortalte, at han i oktober blev ramt af en depression, der i næsten to måneder fik ham til at sove "19-20 timer i døgnet" og føre daglige samtaler med en psykolog.

Sass: Grænsen er for længst overskredet

Henrik Sass Larsen glæder sig over, at han har været med til at lande mange politiske aftaler, men han mener, at prisen nu er blevet for høj til, at han vil fortsætte i politik på højeste plan.

"Ved utallige lejligheder har jeg haft den fornøjelse at være med omkring det forhandlingsbord, hvor vi – og ofte i bredt politisk samarbejde – skaber resultater. Politik er faktisk for det meste et smukt håndværk," skriver Henrik Sass Larsen på Facebook.

"Men der er også en anden side af politik, og det er at være en offentlig person. Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet," fortsætter han.

I 2011 var Henrik Sass Larsen også favorit til at blive finansminister i Thorning-regeringen. Dengang blev han ikke udnævnt som minister, efter han havde mødtes med rockeren, der gik under navnet Suzuki-Torben. I 2013 blev Henrik Sass Larsen dog alligevel minister. Her overtog han nemlig rollen som erhvervs- og vækstminister, som han bestred frem til folketingsvalget i 2015.

Politikere roser Sass Larsen

På Twitter får Henrik Sass Larsens sygemelding en række politikere til at takke ham for indsatsen på Christiansborg.

"Jeg er ked af min ven Henrik Sass’ udmelding i dag. Jeg ønsker at alle vil respektere hans beslutning og lade ham få ro. Henriks betydning for det socialdemokratiske projekt kan ikke beskrives i få ord - tak for indsatsen Henrik og god bedring," skriver Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mens SF's gruppeformand, Jacob Mark, ønsker S-politikeren god bedring:

"Henrik Sass har i mange år været en drivende kraft i at udvikle og styrke centrum-venstre i Danmark, så vi nu står stærkt. Tak for dit arbejde - og også tak for din store indsats for Køge, som vi begge holder af. God bedring og tag dig den tid du har brug for," skriver Jacob Mark.

På Facebook har Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, også kommenteret på Henrik Sass Larsens sygemelding.

"Det gør mig overordentlig trist, at du endnu ikke er ovenpå. Ved du har slidt og slæbt for at bringe dit parti i den position, I er i nu, hvor der forhandles regeringsdannelse. Kunne på det personlige plan i den grad unde dig at være med i netop det. Jeg ønsker dig alt det bedste. Håber virkelig, at alle respekterer dit ønske om fred," skriver Lars Løkke Rasmussen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også