S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse

Alle flygtninge bør have lige adgang til videregående uddannelser i Danmark, mener regeringen.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Hidtil har en særlig gruppe af flygtninge i Danmark selv betalt for deres videregående uddannelse. Det er S-regeringens ambition, at den gruppe fremover kan få deres uddannelse gratis, skriver Jyllands-Posten søndag.

Der er tale om en gruppe, der ifølge avisen består af cirka 4700 primært syriske flygtninge.

For at forstå problemstillingen skal man vide, at flygtninge i Danmark får opholdstilladelse efter to forskellige paragraffer, alt efter hvor stort deres beskyttelsesbehov er.

Hvis en udlænding er omfattet af FN's flygtningekonvention - eksempelvis grundet personlig forfølgelse - kan vedkommende få opholdstilladelse i Danmark som følge af udlændingelovens paragraf syv, stykke et.

For denne gruppe er det i dag gratis at tage en videregående uddannelse.

I februar 2015 vedtog den daværende SR-regering en midlertidig beskyttelsesstatus. Den retter sig mod flygtninge, der ikke er personligt forfulgt, men som flygter på grund af en særlig alvorlig situation i hjemlandet.

De får ophold i Danmark som følge af udlændingelovens paragraf syv, stykke tre.

Denne gruppe har hidtil ikke fået tilbudt en gratis videregående uddannelse i Danmark.

Men det vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lave om på. Han har ifølge Jyllands-Posten ellers tidligere afvist netop dette.

I foråret fortalte Mattias Tesfaye til avisen, at det ikke er meningen, at gruppen skal være i Danmark i længere tid. Derfor har de ikke får brug for at starte en uddannelse.

Ministeren forklarer, at han siden er blevet gjort opmærksom på, at der kan være en "ligestillingsudfordring" i den nuværende forskel på den ene og den anden gruppe.

Eksempelvis kan en syrisk mand være personligt forfulgt, fordi regimet i Syrien ønsker, at han skal tjene i militæret i den syriske borgerkrig. Modsat vil samme mands søster ikke være personligt forfulgt. 

Det vil give søsteren en anden status i Danmark og koste hende retten til en gratis videregående uddannelse.

Ifølge Mattias Tesfaye er syv ud af ti i gruppen, der i dag selv skal betale for en gratis videregående uddannelse, kvinder.

Udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF) mener, at forslaget vil give gruppen af flygtninge flere grunde til at blive i Danmark.

"Det vil altid betyde, at der er flere argumenter for at blive, selv om det fra begyndelsen har været hensigten at sende dem hjem. Det er flygtninge på midlertidigt ophold, hvor det er muligt at sende dem hjem igen på et tidspunkt. Derfor er det meget besynderligt, at vi bare giver gratis uddannelse til alle," siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Hun mener, at Mattias Tesfaye skylder en bedre forklaring på, hvorfor han har ændret holding.

Venstre mener heller ikke, at forslaget er en god idé.

"Jeg kan godt forstå, at man ikke skal behandle de forskellige grupper flygtninge forskelligt. Men så er det mere de andre grupper af flygtninge, man bør kigge på," siger Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, til Jyllands-Posten.

Frederiksen vil opkvalificere ufaglærte og finde mere udenlandsk arbejdskraft 

Hver tredje topchef afviser at ansætte midlertidige flygtninge 

Kun fire ministerier opfylder egne mål for flygtningeelever 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også