PolicyWatch

Dataetisk Råd skyder arbejdet i gang

Dataetisk Råd har deres første møde i dag tirsdag. Mødet skal sætte rammerne for det fremtidige arbejde i rådet, som blev nedsat af den forrige regering.

Johan Busse, der tidligere har arbejdet hos Folketingets Ombudsmand, er formand for Dataetisk Råd. | Foto: Mik Eskestad/JPK

Lars Løkkes VLAK-regering nåede efter anbefaling fra Ekspertgruppen for Dataetik under Disruptionrådet at skyde gang i et nyt råd på dataområdet, inden regeringensmagten skiftede efter sommerens folketingsvalg.

Dataetisk Råd, som det nye råd hedder, holder sit første møde i dag tirsdag, hvor medlemmerne skal finde ud af, hvordan det fremtidige arbejde skal foregå. Rådet består af en formand og 12 andre medlemmer. Medlemmerne er udpeget af enten justitsministeren, erhvervsministeren eller innovationsministeren.

Det bliver vores opgave i rådet at komme med bud på, hvordan man kan håndtere de udfordringer for borgerne og samfundet, som den teknologiske udvikling skaber

Johan Busse, formand for Dataetisk Råd

Medlemslisten tæller blandt andet øverste chef i Dansk IT, Rikke Hvilshøj, radiovært og Electronista Media-boss Christiane Vejlø samt direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

Formanden, som er udpeget af tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K), er Johan Busse, der tidligere har gjort karriere ved både Folketingets Ombudsmand og Forbrugerombudsmanden. Og Johan Busse glæder sig til at møde sin rådsmedlemmer første gang.

"Jeg glæder mig til, at vi samles for første gang i rådet og får diskuteret, hvordan vi bedst tager fat på arbejdet i de kommende år. Det er en central opgave for os at skabe offentlig opmærksomhed om dataetiske dilemmaer, som fylder mere og mere i både den offentlige sektor, i erhvervslivet og ikke mindst for den enkelte borger og forbruger. Det bliver vores opgave i rådet at komme med bud på, hvordan man kan håndtere de udfordringer for borgerne og samfundet, som den teknologiske udvikling skaber," udtaler han i en pressemeddelse.

Skal give tillid til statens datahåndtering

Behovet for et uafhængigt blik på anvendelsen af data i både virksomheder og det offentlige kom første gang i fokus i Disruptionrådet. Formålet er, at rådet skal yde rådgivning til de relevante ministerier om de etiske overvejelser, når ny teknologi tages i brug.

Persondata er et særligt fokus for rådet, der har som erklæret mål, at "en ansvarlig tilgang til dataanvendelse kan blive et konkurrenceparameter både nationalt og internationalt." Og så får rådet en stor opgave med at styrke danskernes tillid til det offentliges brug af data.

"Tilsvarende skal Dataetisk Råd understøtte en ansvarlig og bæredygtig dataanvendelse i den offentlige sektor med henblik på at understøtte, at borgerne har tillid til den offentlige sektors håndtering af personoplysninger, sammenstilling heraf mv.," står der i rådets formålsbeskrivelse.

Pape vil igangsætte GDPR-nabotjek 

Højtuddannede bliver iværksættere

Jarlov: Ny digital strategi skal give etisk trumfkort  

Mere fra PolicyWatch

ECB-økonomer lægger bitcoin i graven

I et indlæg fra Den Europæiske Centralbank (ECB) er der ikke ret stor fidus til kryptovalutaen bitcoin, som ifølge to økonomer holdes kunstigt i live og snart vil være helt irrelevant.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier