Jakob Ellemann-Jensen er valgt som Venstres nye formand

Uden modkandidat er Jakob Ellemann-Jensen valgt som Venstres nye formand ved et ekstraordinært landsmøde.
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
AF RITZAU

Jakob Ellemann-Jensen (V) kan nu kalde sig formand for Venstre.

Helt uden modkandidat blev han lørdag formiddag valgt som Lars Løkke Rasmussens (V) afløser ved et ekstraordinært landsmøde i Herning.

"Tusind tak for valget og for den tillid, som I viser mig. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at leve op til det." 

"Men jeg vil bede jer om en ting - kære venner - husk hvad vi lige har været igennem. Husk på det, så vi kan minde hinanden om det, så vi kan kan undgå det," siger Jakob Ellemann-Jensen efter at være blevet valgt.

Dermed har landets største borgerlige parti en ny formand efter en tumultarisk august. Her trådte Løkke efter intern uro tilbage som formand. Også Kristian Jensen (V) trådte tilbage som næstformand efter Løkkes exit.

Løkke og Kristian Jensen har siddet som henholdsvis formand og næstformand for Venstre i ti år.

Venstres partisekretær, Claus Richter, bød velkommen til de over 850 delegerede Venstre-medlemmer i Herning. Han kaldte opgøret mellem Løkke og Kristian Jensen for "brutalt".

"Aldrig før har vi i vores parti oplevet en formand og næstformand i et så konfronterende og brutalt opgør," sagde Richter.

Jakob Ellemann-Jensen følger i sin fars fodspor. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var formand for Venstre fra 1984 til 1998.

For Jakob Ellemann-Jensen er formandsposten i Venstre det foreløbige højdepunkt i hans politiske karriere. Han blev valgt ind i Folketinget i 2011.

Han har en kort ministererfaring som miljø- og fødevareminister fra 2018 til 2019. Jakob Ellemann-Jensen har dog haft en profileret rolle som politisk ordfører for Venstre.

Næste mission for Jakob Ellemann-Jensen, som har gjort karrieren i hæren, er at fravriste statsminister Mette Frederiksen (S) nøglerne til Statsministeriet.

Løkke deltog ikke selv ved det ekstraordinære landsmøde. Han forventer at deltage til det ordinære landsmøde i november, har han udtalt.

Slut med fløjkrige

Det skal være slut med fløjkrig, og loyaliteten til formanden skal herske.

Sådan lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen (V) i sin præsentationstale ved Venstres ekstraordinære landsmøde kort inden han blev valgt som Venstres nye formand.

"Venstre er et parti med en stolt fortid og en strålende fremtid. Hvis vi altså selv vælger det. Det kommer ikke af sig selv. Det kommer til at kræve noget af os alle sammen," siger Ellemann-Jensen. 

"Det kræver først og fremmest, at vi er enige om, at fløjkrige er fortid. For at sige det helt uden omsvøb: Jeg er dødtræt af fløjkrig og fløjkrigere og den kultur, der følger med." 

"Både i folketingsgruppen, men også lokalt, hvor der har været foreninger på den ene side og på den anden side." 

"Hvis det får lov at fortsætte, så er det et spørgsmål om tid, før Venstre ikke længere er det store statsministerparti i blå blok. Det vil ikke være det værste."

"Det værste vil være, at vi har fortjent det. Så lad mig gøre det krystalklart, så ingen er i tvivl."

"Hvis jeg bliver formand for Venstre, vil jeg ikke bebrejde nogen fortidens loyalitet. Og jeg forventer også entydigt, at det gælder alle andre, så længe der ikke er tvivl om fremtidens loyalitet. Loyaliteten overfor vores parti, vores landsmøde og vores formand," siger Ellemann-Jensen.

Venstre skal have ny formand og næstformand efter en tumultarisk august. Her sagde Lars Løkke Rasmussen (V) farvel som formand og Kristian Jensen (V) som næstformand efter intern uro.

"Hvis I viser mig den tillid, det er at blive valgt til Venstres formand, vil jeg opfatte mit valg som et klart mandat til at skabe ro." 

"Og - hvis det kommer dertil - gøre, hvad der skal til for at undgå en genopførelse af den fløjkrig, der har martret Venstre." 

"Det kræver en klar ansvarsfordeling. Det er slut med tvivl om, hvem der bestemmer hvad, og hvordan magten er fordelt. Formandskabets tid i Venstre er forbi. For fremtiden har Venstre én formand," siger Ellemann-Jensen.

Han vil ikke kun samle Venstre. Men også blå blok.

"Jeg er ikke fredsmægler. Jeg er ikke diplomat. Og jeg er slet ikke parterapeut. Men jeg ved, at det hele begynder med en kop kaffe." 

"Kære Søren Pape, Kristian Thulesen Dahl, Alex Vanopslagh og Pernille Vermund. Jeg håber, at I har tid i kalenderen," siger Ellemann-Jensen med henvisning til partilederne for De Konservative, DF, LA og Nye Borgerlige.

Inger Støjberg stiller op som næstformand i Venstre

Måling: Venstre har mistet opbakning under august-uro 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også