Stine Bosse: Techgiganterne bør også betale til statskassen

Store techvirksomheder som Google, Facebook og Amazon, som tjener milliarder i Danmark, bør betale fem pct. af deres omsætning i skat, mener Stine Bosse, formand for Djøfs techkommission.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Regeringen bør i det kommende medieforlig eller på Finansloven pålægge de udenlandske techvirksomheder at betale skat af deres danske omsætning, ligesom der i øjeblikket blæser politiske vinde for at indføre en skat på streamingtjenester. Sådan lyder det fra formand for Djøfs techkommission Stine Bosse i et debatindlæg på Altinget.

"Et frit og internationalt marked er til alles fortjeneste – det gælder også techbranchen. Men det er mildest talt urimeligt, at de internetbaserede virksomheder de facto har andre vilkår og forpligtelser end de traditionelle, fysiske virksomheder," skriver Stine Bosse i indlægget, hvor hun præsenterer et "køreklart forslag".

Djøfs techkommission foreslår en såkaldt "5-5-5-techskat" som går ud på, at virksomheder, der leverer digitale tjenester, og som har en omsætning på henholdsvis fem mia. kr. globalt og fem mia. kr. i Danmark, skal betale en skat på fem pct. af deres danske omsætning i Danmark.

Forslaget taler ind i den seneste tids politiske debat om beskatning af de internationale streamingtjenester som Netflix og HBO samt techselskaber som Google og Facebook, der trækker en stigende andel af den digitale annonceomsætning ud af landet.

Senest har Radikale Venstre i sit udspil til næste års finanslov foreslået at pålægge internationale streamingtjenester en afgift på fem pct. af omsætningen i Danmark. Et forslag, som Enhedslisten og SF er positive over for, og som Socialdemokratiet også talte for inden valget.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstersite, MediaWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også