Politisk flertal vil have loft over renter på kviklån

Et flertal af Folketingets partierne vil have loft over kviklånsrenter, men positionerne er langt fra hinanden.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det kan være fristende at tage et hurtigt lån og se pengene på bankkontoen en time senere. Men kviklånene er så dyre, at forbrugeren risikerer at ende i en gældsspiral, som er næsten umulig at komme ud af.

Derfor vil regeringen kviklånene til livs. Onsdag var alle Folketingets partier inviteret til drøftelser hos erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Regeringens udspil er at lægge et loft på 25 procent på lånets samlede årlige omkostninger, et såkaldt ÅOP-loft. Og blandt de fleste af Folketingets partier er der villighed til at se på et ÅOP-loft, men positionerne er langt fra hinanden.

Mens to af regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, mener, at der skal være et loft på 15 procent, mener Dansk Folkeparti på den modsatte politiske fløj, at der skal være et loft på 50 procent. 

"Vi er glade for, at ministeren foreslår et loft, men vi vil gå ind og forhandle det ned, fordi vi synes ikke, at det er rimeligt, at forbrugerne skal betale så mange penge for at låne," siger SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, inden mødet. 

"Meningen er, at vi skal lukke det marked, som har ågerrenter, og som betyder, at forbrugerne ender i de her gældsfælder," siger hun.

For Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, er det vigtigt, at lånevirksomhedernes konkurrenceevne bevares. 

"Men det ligger helt fast, at man ikke kan bibeholde et åbent og transparent kapitalmarked med et ÅOP-loft på 25 (procent, red.). Det er for lavt. Jeg er så borgerlig, at jeg går ind for markedsprisdannelse, og det får man ikke på den her måde," siger han.

Venstre, oppositionens største parti, er enig i, at der er behov for langt støtte regulering. 

"Hvordan det helt konkret skal strikkes sammen, kommer vi til at forhandle om. Vi skal lave noget, der virker, men som ikke skubber folk ud på det grå lånemarked, hvor der slet ingen beskyttelse er," siger partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

En udfordring at få enderne til at mødes

Simon Kollerup siger efter det første møde, at det bliver en udfordring at få enderne til at mødes, når partierne her indtager så vidt forskellige positioner på spørgsmålet om et ÅOP-loft. 

"Regeringen har jo lagt sig mellem yderfløjene, og dermed står vi jo på midten i den her sag, så jeg tror, der politisk bliver muligt at tage et opgør med kviklånene," siger han. 

Folketinget har før forsøgt at dæmme op for lånevirksomhederne med lovgivning ved at indføre reglen om, at der skal gå 48 timer, fra at man modtager et tilbud om et lån, til man kan takke ja.

Mange lånevirksomheder ændrede dog den tekniske betegnelse fra lån til kassekredit, som ikke er omfattet af betænkningstid.

Eksperter og flere partier peger på, at det vil være muligt for lånevirksomhederne at omgå ÅOP-loftet ved at ændre i gebyrstrukturen på lånet, forlænge løbetiden eller hæve lånebeløbet.

Til det siger ministeren:

"Vi vil være sikre på, at der ikke den her gang er et smuthul. Derfor er løbetiden også noget, som vil indgå i de videre forhandlinger," siger han.

Liberal Alliance har efter første møde forladt forhandlingerne, da partiet ikke vil være med til at lægge loft over lånenes årlige samlede omkostninger.

Regeringen vil begrænse kviklån med ÅOP-loft

Minister gør klar til endeligt opgør med kviklån 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også