PolicyWatch

Regeringen gør FN-veteran til klimaambassadør

Tomas Anker Christensen skal som klimaambassadør binde vigtige tråde sammen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Som led i at gøre klimaet til en topprioritet har regeringen valg at oprette en ny stilling som klimaambassadør, som bliver besat af Tomas Anker Christensen.

Han er i dag ambassadør i Kairo, Egyptens hovedstad, og har tidligere været topdiplomat i FN med fokus på klima.

Derudover bliver 15 ambassader såkaldte klimafrontposter. Det skriver Politiken.

Tiltagene skal sikre, at klimaet bliver tænkt ind i både dansk bistand og eksporthjælp. Udenrigsministeriet har desuden fået besked på at spare på sin CO2-udledning.

Som klimaambassadør skal Tomas Anker Christensen dels arbejde med internationale aftaler - i første omgang ved klimatopmødet i Madrid, Spaniens hovedstad, i december - og dels være rejsende i danske klimaløsninger.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser klimaambassadøren få en vigtig rolle.

"Der sker rigtig meget i FN og EU og i den private sektor lige nu. Klimaambassadøren skal samle trådene, så vi kommer endnu stærkere ud - og så i øvrigt bringe de danske virksomheder i spil," siger Jeppe Kofod til Politiken.

En del af klimastrategien er, at der skal være et nyt grønt kontor i Udenrigsministeriet, mens 15 ambassader skal tænke klima ind overalt i udenrigspolitikken.

De 15 ambassader ligger i lande, der er store udledere af CO2 såsom Kina og Indien, i vækstlande som Indonesien og Sydafrika og ved store organisationer som FN (New York), EU (Bruxelles) og Verdensbanken (Washington).

"De her frontposter skal hjælpe med at fremme dansk erhvervsliv og grønne løsninger. De skal støtte værtslandets grønne omstilling og opgradere ambassadens andel af klimaprojekter," siger Jeppe Kofod.

Ifølge udviklingsminister Rasmus Prehn (S) skal klimatiltag indtænkes alle steder, hvor det er muligt.

"Når vi hjælper med at levere strøm til flygtninge i Jordan, er det via en solcellepark. Samtidig uddanner vi flygtningene, så de selv kan drive anlægget og får bedre fremtidsmuligheder," siger han til Politiken.

Det er første gang, at Udenrigsministeriet trykker visitkort med titlen klimaambassadør.

Tomas Anker Christensen bliver den femte ambassadør, der ikke har et bestemt land at sætte sit skrivebord i. Det samme gælder eksempelvis den danske techambassadør, Casper Klynge.

 

Regionsformand vil have langsigtet grøn aftale om infrastruktur  

Flere stridspunkter i klima-forhandlinger

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier