PolicyWatch

Plastafgift skæpper i statskassen

Fra 2007 til 2017 har staten fået 1,9 mia. kr. i kassen fra afgift på plasticemballage. Nu vil regeringen fordoble afgiften for at få forbruget af bl.a. poser ned.

Foto: Lars Hansen

Plastposer kan blive et nyt afgiftsmæssigt guldæg for statskassen. Som led i de igangværende finanslovsforhandlinger er regeringen klar til at fordoble afgiften på plasticposer, meddelte statsminister Mette Frederiksen i august.

Føres planen ud i livet, står staten til at få i omegnen af 380 mio. kr. i kassen årligt fra bl.a. plasticposer. Imens viser tallene, at danskernes brug af plast til f.eks. plastposer er på retur.

I brancheorganisationen Plastindustrien undrer man sig over regeringens pludselige lyst til at dreje på afgiftsknappen, eftersom branchen allerede er i gang med at nedbringe brugen af de farverige indkøbsposer. Det skyldes ikke mindst en ny handlingsplan, som et enigt Folketing gav sin støtte så sent som i januar i år.

Forbruget af plast falder

Et kig på tallene viser, at forbruget af plast fra 2007 til 2017 er faldet knap 11 pct., hvilket har skåret 23 mio. kr. af de årlige afgiftsindtægter til staten.

I august pegede Mette Frederiksen i Politiken på, at en fordobling af afgiften ventes at få forbruget af plastposer og engangsservice til at falde med 20 pct., bl.a. udløst af, at afgiftsstigningen ventes at få prisen på en plasticpose til at stige med 50 øre.

De seneste ti år har statskassen høstet i alt 1,9 mia. kr. på danskernes hang til at krydre en indkøbstur med køb af en plasticpose.

Hvorvidt danskere i stigende omfang vil vende plastposer ryggen på grund af en afgiftsstigning på 50 øre pr. pose, kan kun tiden vise.

Anført af Dansk Erhverv har detailbranchen i forvejen indgået en frivillig aftale om, at brugen af plasticposer skal halveres frem mod 2023.

Radikale positive overfor Venstre-forslag om mere udenlandsk arbejdskraft

Venstre vil gå udenom regeringen for at sløjfe kulturbesparelser 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier