Regeringens bebudede corona-varslingssystem kommer snart

I sin tale ved Folketingets åbning kommer statsminister Mette Frederiksen ind på den aktuelle coronasituation.
Statsminister Mette Frederiksen i vandrehallen efter Folketingets åbning på Christiansborg. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen i vandrehallen efter Folketingets åbning på Christiansborg. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Blandt andre Venstre og erhvervslivet har undret sig over og kritiseret, at S-regeringen endnu ikke har præsenteret et bebudet varslingssystem, hvis formål er at sikre større forudsigelighed i regeringens corona-restriktioner.

Men det er lige på trapperne, må man forstå.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale i forbindelse med Folketingets åbning.

"Inden længe vil regeringen - som lovet - præsentere et varslingssystem, der giver mere forudsigelighed omkring, hvad vi gør, hvis smitten stiger," siger Mette Frederiksen.

Det var i juni, at statsministeren bebudede, at der ville komme et varslingssystem.

"Til efteråret, hvor vi risikerer ny eller højere smitte, vil vi basere indsatsen på et nationalt varslingssystem, hvor myndighederne på baggrund af objektive tal for smittespredningen udformer en risikovurdering. Som samtidig er knyttet til de indsatser, der kan sættes i gang for at reducere smittespredning," siger Mette Frederiksen.

Helt som ventet fylder corona en del i åbningstalen forud for den nye politiske sæson. Den globale pandemi lukkede tilbage i marts ned for store dele af samfundet. Og der er fortsat restriktioner.

"Efter sommerens afmatning er coronaen vendt tilbage. Det var forventet, at virussen ville få fat igen, men det er sket hurtigere, end vi havde håbet," siger Mette Frederiksen.

"De seneste tre uger har vi i gennemsnit haft omkring 450 nye smittede om dagen. Og i går havde vi 120 indlagte. Det højeste antal siden maj. Indtil videre er det lykkedes os at bremse stigningen, inden den har fået for godt fast. Nye restriktioner har desværre været nødvendige," siger statsministeren.

Hun konstaterer, at coronavirus i hele Europa spreder sig hurtigt.

"Meget tyder på, at vi i Danmark, som situationen er lige nu, har styr på epidemien. Det skyldes ikke mindst, at vi er et af de lande i verden, der tester allermest. Men sundhedsmyndighedernes vurdering er stadig, at tallene er for høje, nu hvor vinteren er på vej. Derfor er der brug for alles indsats - igen," siger Mette Frederiksen.

Efter sin tale understreger hun, at varslingssystemet skal være tilstrækkeligt gennemarbejdet.

"Selv om man har et varslingssystem, så er det ikke et værn mod Covid-19. De lande, som har haft et varslingssystem, er blandt dem, der lukker samfundet mere ned. Så det er ikke en garanti," siger Mette Frederiksen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også