PolicyWatch

Statsrevisorer kritiserer tilsynet med Postnords danske regnskaber

Transportministeriet skal styrke tilsynet med Post Danmark, lyder det i en rapport fra Rigsrevisionen, der sår tvivl om Postnords danske afdelings regnskabspraksis. "Transportministeren må sikre gennemsigtighed i regnskaber og fair konkurrence på pakkeområdet," siger brancheforening.

Transportministeriet har ikke i "tilstrækkelig grad" efterspurgt viden om, hvorvidt Post Danmarks fordeling af fællesomkostninger og prissætning er i overensstemmelse med lovgivningen, eller baggrunden for, at påstande om krydssubsidiering kan afvises, lyder det i rapporten. | Foto: PR / Catena AB

Transportministeriet har ikke været tilstrækkelig i tilsynet af Postnord og selskabets danske regnskabsførelse.

Sådan lyder det i en rapport fra Rigsrevisionen, der har undersøgt tilsynet med postvirksomheden, efter at Postnord er blevet beskyldt for uretmæssigt at kanalisere penge mellem sin brevforretning og godstransporten.

"Statsrevisorerne finder, at Transportministeriets tilsyn med Post Danmarks regnskabspraksis i perioden 2011-2019 ikke har været helt tilfredsstillende," lyder det fra Rigsrevisionen i rapporten.

I rapporten bliver der sået tvivl om, hvorvidt Post Danmarks regnskabspraksis er korrekt, mens det også lyder, at Transportministeriet ikke i "tilstrækkelig grad" har efterspurgt viden om en række ting.

Blandt andet om, hvorvidt Post Danmarks fordeling af fællesomkostninger og prissætning er i overensstemmelse med lovgivningen, eller baggrunden for, at påstande om krydssubsidiering kan afvises, lyder det.

Flere kritikpunkter

Statsrevisorerne peger i rapporten på, at Trafikstyrelsen har baseret dele af tilsynet med Post Danmarks regnskabspraksis på en erklæring fra Post Danmarks eksterne revisor. Her har Trafikstyrelsen ikke stillet krav om graden af sikkerhed i revisorerklæringen, lyder det.

Trafikstyrelsen har ikke haft nedskrevne procedurer for godkendelse af Post Danmarks priser på frimærkefrankerede breve. Derudover har styrelsen heller ikke fastsat objektive kriterier for, hvad man vurderer som en rimelig avance, lyder kritikken.

Transportministeriet og Trafikstyrelsen har flere gange haft foretaget eksterne undersøgelser af, om Post Danmark har efterlevet regnskabsreglerne - sidste år blev påstande om krydssubsidiering for eksempel afvist i en undersøgelse, men blev afrapporteret uden analyser og baggrund for konklusionerne, skriver Rigsrevisionen.

Derfor kunne ministeriet have "efterspurgt mere viden og opnået større sikkerhed for, at Post Danmark efterlever regnskabsreglerne," lyder det nu.

Brancheorganisation: Transportminister må sikre gennemsigtighed

I rapporten opfordrer statsrevisorerne også Transportministeriet til at styrke tilsynet med Post Danmark, lyder det.

På samme måde lyder det fra brancheorganisationen for den danske vejgodstransport ITD, der i en pressemeddelelse skriver, at transportministeren skal sikre gennemsigtighed i Postnords regnskaber og fair konkurrence på pakkeområdet:

"Postnords danske afdeling har haft alt for let spil til at fastsætte sine egne regler og priser," udtaler Carina Christensen, der er administrerende direktør i ITD, i meddelelsen.

Brancheorganisationen kalder kritikken af tilsynet med Postnord "berettiget". Det øger mistanke om urent trav på pakkeområdet, lyder det.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier