Flere spørgsmål om coronapas deler vandene i Folketinget: Radikale advarer om faldgruber

Erhvervslivet og regeringen vil blandt andet bruge et coronapas i forbindelse med genåbningen af Danmark. Men partier er fortsat splittede i spørgsmålet om, hvad coronapasset konkret skal bruges til, og hvordan det skal se ud.
"Vi vil gerne have, at det skal kunne sidestilles med en dugfrisk test," siger De Konservatives sundhedsordfører til Berlingske. | Foto: Martin Sylvest
"Vi vil gerne have, at det skal kunne sidestilles med en dugfrisk test," siger De Konservatives sundhedsordfører til Berlingske. | Foto: Martin Sylvest

Onsdag præsenterede regeringen en teknologisk løsning på et nyt digitalt coronapas, som efter planen skal tages i brug i år.

Mens erhvervslivet håber på, coronapasset bliver en faktor i genåbningen af flere erhverv - og måske også bruges internationalt på sigt- , er der skepsis blandt flere partier, skriver Berlingske.

Det, der særligt deler vandende på Christiansborg, er spørgsmålet om, hvad regeringens coronapas konkret indebærer og om det skal bruges i forbindelse med vacciner, hvilket der fortsat er usikkerhed om.

Alle sundhedsordførere på tværs af Folketinget er ifølge Berlingske positive overfor et vaccinepas til rejser til udlandet, men nogle er mere skeptiske, når det kommer til at bruge et muligt vaccine- eller coronapas i det danske samfund.

Både De Konservative, Nye Borgerlige, Alternativet og Dansk Folkeparti udtrykker bekymring for, at man ender med at dele befolkningen op i et A- og et B-hold når der er tale om indenrigs brug.

"Vi vil gerne have, at det skal kunne sidestilles med en dugfrisk test," lyder det for eksempel til Berlingske fra Konservatives sundhedsordfører Per Larsen, der tilføjer, at partiet kun er skeptisk over for et vaccinationspas og ikke et decideret coronapas.

Radikale advarer

Fra Dansk Industris side øn­sker man et coronapas, der kan bruges globalt på sigt, men be­gyn­der i Dan­mark, skriver Børsen.

Direktør Lars Sandahl Sørensen giver overfor mediet udtryk for, at Danmark kan blive et foregangsland med løsningen, som måske på længere sigt kan blive eksporteret til andre lande.

Men også her peger De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, på en række etiske forbehold, hvis passet for eksempel skal bruges til at åbne for koncerter i fremtiden.

"Vi har jo ikke i dag et krav om, at vores børn skal vaccineres, før de kan komme i daginstitution, men folk gør det i rigtig høj grad alligevel. Det her vil være en ret stor afvigelse fra det princip. Det er jo ikke direkte tvang, men du får nogle privilegier ved at tage imod det," siger han til Børsen.

Effekt af coronapas bekymrer restauranter

Eksportvirksomheder: Coronapas er slag i luften uden international accept 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også