PolicyWatch

Mette F. uddyber "firkantet" bemærkning – men holder fast i udmelding

Statsministeren præciserer en kritiseret kommentar om "fuldstændig epidemikontrol". Men "der er intet nyt i forhold til, hvad vi tidligere har sagt," siger hun samtidig.

"Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021," sagde han blandt andet til Ritzau mandag morgen i anledning af, at eleverne i 0.-4.-klasse kunne vende tilbage til folkeskolen. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Statsministeren har med en "firkantet melding" taget "håbet fuldkommen fra folk".

Sådan lød det fra blandt andet Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen til Berlingske, der krævede en uddybning, efter Statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse om "en fuldstændig epidemikontrol" har vakt en del opsigt.

"Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021," sagde hun blandt andet til Ritzau mandag morgen i anledning af, at eleverne i 0.-4.-klasse kunne vende tilbage til folkeskolen.

Også De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen kaldte udtalelsen "uklar", hvilket fik ham til at kræve en definition af, hvad den dækker over, mens de to blå partier efterlyser en klar strategi og plan for både epidemikontrol og genåbning, skriver Berlingske.

Mette F.: "Der er intet nyt i forhold til, hvad vi tidligere har sagt"

Men nu har Statsministeren altså præciseret sin kommentar mandag aften, skriver Ritzau:

"Der er intet nyt i forhold til, hvad vi tidligere har sagt. På grund af den britiske mutation er vi nødt til at gå forsigtigt frem i forhold til at udfase restriktionerne," lyder det fra statsministeren.

"I dag er 0. - 4. klasse startet igen, men de øvrige restriktioner fortsætter foreløbig til 28. februar. Og frem mod da vil vi løbende vurdere, hvornår det igen er forsvarligt at udfase yderligere restriktioner."

"Det forudsætter blandt andet, at flere er vaccineret, og at færre er indlagt, så vi bedre kan stå imod en stigende smitte. Altså at have kontrol over epidemien," siger Mette Frederiksen.

Venstre: Vi vil gerne have, man går længere

Statens Serum Institut er blevet bedt om at regne på virkningen af at åbne forskellige sektorer - som for eksempel på uddannelsesområdet og dele af detailhandlen.

Og de beregninger, der kommer ud af det, bør danne grundlag for en beslutning om at åbne yderligere op, mener Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, skriver Børsen:

"Vi vil gerne have, at man så hurtigt som muligt går længere – det kan være med 5.-6. klasse eller efterskoler – og så lægger nogle forudsætninger på som f.eks. test eller sociale bobler. Hvis det ser fornuftigt ud, synes jeg at man skal åbne," siger han til mediet.

Frygter britisk mutation

Når regeringen holder fast i en omfattende nedlukning af Danmark, selv om smittetallene med coronavirus ligger ret lavt, skyldes det den britiske mutation, der vinder frem, fordi den er mere smitsom end andre varianter.

"Selv om tallene på overfladen ser gode ud i Danmark, så ligger den britiske mutation og ulmer lige nedenunder og er snart den dominerende."

"Derfor kan vi ikke lave en større genåbning af Danmark, selv om vi selvfølgelig gerne vil det," sagde Mette Frederiksen under skolebesøget mandag.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier