Brancheorganisationer er glade for fokus på eksport i ny tech-strategi

Hos brancheorganisationerne Dansk Industri og ITB vækker det begejstring, at eksportfremme er et af fokuspunkterne i den nye strategi for det danske tech-diplomati. Branchedirektør hos DI opfordrer dog til, at det ikke alene bliver teknologiens skyggesider, der dominerer dagsordenen.
Anne Marie Engtoft Larsen var med på en live-forbindelse fra Silicon Valley, hvorfra hun varetager sit job som tech-ambassadør. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anne Marie Engtoft Larsen var med på en live-forbindelse fra Silicon Valley, hvorfra hun varetager sit job som tech-ambassadør. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er positivt, at eksport af danske, teknologiske løsninger har fået plads i den netop fremlagte strategi for det danske tech-diplomati.

Sådan lyder det fra brancheorganisationerne Dansk Industri og ITB efter, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen onsdag eftermiddag fremlagde strategien for ambassadørens kommende tre år i Silicon Valley.

Blandt meget andet som demokratibeskyttelse, øget regulering af tech-giganter var også eksport af dansk "ansvarlig" teknologi på dagsordenen, og det er faldet i god jord hos ITB's direktør, Natasha Friis Saxberg.

"Det er en ambitiøs plan for et lille land som Danmark. Men vi har også som land en helt unik global position på området, som vi både kan og skal udnytte på flere fronter," udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Samme opfattelse har DI Digitals branchedirektør, Rikke Hougaard Zeberg.

"Techambassadøren har givet Danmark en stærk stemme internationalt, og det skal vi nu også udnytte til at styrke indsatsen med at få dansk teknologi og ansvarlige digitale løsninger afsat til resten af verden, og dermed skabe vækst og arbejdspladser i Danmark efter coronakrisen," siger hun i en skriftlig kommentar.

Branchedirektøren maner dog også til besindighed ovenpå et pressemøde, hvor der var stort fokus på de demokratiske problemer, tech-giganterne ofte bliver kritiseret for at skabe med deres platforme.

"Selvfølgelig skal vi have tech-regulering, ligesom vi har miljøregulering og meget andet, men fordi vi nu har fået øjnene op for, at teknologien også kan have skyggesider, skal vi ikke lade det dominere den internationale tech-dagsorden og det danske tech-diplomati," udtaler hun i den skriftlige kommentar.

"Der er ingen tvivl om, at tech-giganterne har betydning for vores moderne demokrati og selv imødeser klar regulering, men vi skal også huske på, at sociale medier og anden teknologi også spiller en stor rolle i den demokratiske proces. Eksempler på det har vi set i Rusland med Alexei Navalny eller i forbindelse med det arabiske forår," siger hun.

Hun så gerne, at tech-diplomatiet i høj grad retter fokus mod at få ny regulering på plads i EU om anvendelse af data.

"Reguleringen bør i højere grad end i dag understøtte virksomhedernes muligheder, for at være digitalt ansvarlige. Vi har derfor også brug for en tech-ambassadør, der retter blikket mod EU, for at få en mere holistisk tech-dagsorden på tapetet. Vi skal have bedre sammenhæng mellem regulering og digitale ambitioner i EU," siger Rikke Hougaard Zeberg i en skriftlig kommentar.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch)

Kofod: Techambassadør kan ikke måles i kroner og øre

Domstol afviser den tyske stats samarbejde med Google 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også