PolicyWatch

Nye data kan give Astrazeneca-vaccine godkendelse til ældre

WHO anbefaler, at Astrazenecas vaccine også gives til dem over 65. I Danmark fastholdes endnu begrænset brug.

Foto: Emil Agerskov

Et ekspertpanel hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at coronavaccinen fra Astrazeneca også bliver givet til personer over 65 år.

I Danmark er den foreløbig dog kun blevet godkendt til brug på personer under 65 år, og som ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Vaccinen prioriteres i første omgang til kritisk personale i sundheds- og ældresektoren.

Men tirsdagens udmelding fra WHO gør ikke, at en eventuel dansk godkendelse af vaccinen til ældre rykker tættere på, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

"WHO's udmelding ændrer ikke noget ved godkendelsesgrundlaget. For WHO er et rådgivende organ for hele verden, det er samtidig ikke en myndighed."

"Danmark har den tilgang - ligesom mange andre europæiske lande - at der har ikke været de data, som skal til både godkendelsesmæssigt og myndighedsmæssigt at dokumentere, at den (coronavaccinen fra Astrazeneca, red.) virker på ældre mennesker," siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Han oplyser samtidig, at Lægemiddelstyrelsen vil se nærmere på, hvad WHO tirsdag har meldt ud. Det samme har Sundhedsstyrelsen planer om at gøre.

"Det er noget, vi kommer til at se på. Vi har valgt at starte med at give Astrazeneca til personer under 65 år uden øget risiko."

"Men vi har også sagt, at så snart der kommer ny data, så vil vi vurdere det igen," siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen til DR Nyheder.

Thomas Senderovitz peger på, at WHO's udmelding skal ses i lyset af de forskellige vaccineforhold, som hersker rundt omkring i verden.

"Det er andre forhold og kontekster i Bangladesh, Sydafrika, Indien og i Storbritannien samt Danmark," siger han.

Ny data fra AstraZeneca om selskabets vaccine er på vej ved et amerikansk studie ifølge Senderovitz. Dataene kan resultere i en godkendelse til vaccinebrug for ældre mennesker.

Det amerikanske studie kommer til at indgå i den samlet vurdering af vaccinen hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

"Hvis det viser sig, at der nu er tilstrækkelig mange gamle med - hvor vaccinen også virker - så fjerner man den klamamse i godkendelsesgrundlaget."

Dermed vil den eventuelle godkendelse fra EMA vise, at vaccinen også er testet på personer over 65 år.

"Og så er jeg ret overbevist om, at Sundhedsstyrelsen derefter vil sige, at så kan vaccinen også anvendes til den ældre aldersgruppe," siger Thomas Senderovitz.

WHO anbefaler Astrazeneca-vaccine til personer over 65 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier