PolicyWatch

EU-greb taget i brug: Italien blokerer for eksport af Astrazeneca-vacciner

Italien har blokeret en eksport af 250.000 vaccinedoser fra producenten Astrazeneca, der skulle have været sendt til Australien. Det sker, efter EU tilbage i januar indførte eksportkontrol med vacciner.

Sendingen mod Australien er blevet blokeret på grund af den "fortsatte mangel på vacciner i EU og Italien og forsinkelsen i leveringer til EU og Italien", skriver det italienske udenrigsministerium i en udtalelse. | Foto: Christophe Archambault/AFP / AFP

250.000 vaccinedoser fra producenten Astrazeneca, der skulle have været sendt til Australien, er blevet blokeret af Italien.

Det skriver flere internationale medier - herunder Financial Times - torsdag aften. Dermed er den eksportkontrol af vacciner, EU indførte tilbage i januar, for første gang blevet taget i brug.

Kommission godkendte blokeringen

Sendingen mod Australien er blevet blokeret på grund af den "fortsatte mangel på vacciner i EU og Italien og forsinkelsen i leveringer til EU og Italien", skriver det italienske udenrigsministerium i en udtalelse.

En anden årsag er, at Australien, der har relativt lave smittetal, ikke anses om et "sårbart" land i forbindelse med pandemien. Derudover bemærkes det "høje antal doser", som australierne har bestilt, skriver Ritzau.

EU-Kommissionen har godkendt Italiens blokering af vaccinesendingen.

Vaccine-striden

Planerne om at kontrollere eksporten af vacciner fra EU blev indført, efter den svensk-britisk medicinalvirksomhed Astrazeneca meddelte, at den i første kvartal kun kunne levere langt under halvdelen af de doser, der oprindeligt var aftalt med EU.

Det skabte stridigheder mellem parterne, og derpå indførte EU altså kontrollen, der i praksis gav landende mulighed for at blokere eksport fra vaccineproducenter, som ikke levede op til at levere de aftalte mængder vacciner, EU-landene

EU-diplomater og flere kommissærer har tidligere forsvaret formålet med kontrollen med, at man ville indsamle viden om produktionskapacitet og eksport.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier