PolicyWatch

Enhedslisten vil have kortere arbejdsuge på finansloven

På finansloven for 2022 skal der afsættes penge til et forsøg med en arbejdsuge på 30 timer, mener EL.

Enhedslisten vil igangsætte et forsøg, hvor udvalgte kommunalt ansatte får en 30 timers arbejdsuge. Det er et forslag til finansloven for næste år siger beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez. | Foto: Jens Dresling

Enhedslisten går ind til efterårets finanslovsforhandlinger med et krav om, at der skal afsættes 50,5 millioner kroner til et forsøg med en arbejdsuge på 30 timer.

Det fortæller Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez.

"I årtier har vi haft en umættelig vækst og produktivitet, som er gået ud over det gode liv. Og selv i det offentlige har konkurrencestaten presset medarbejderne så hårdt, at det ikke er unormalt at se folk gå ned med stress. Det går både ud over vores arbejdsmiljø generelt, men det rammer også vores samfund," siger hun.

50 millioner skal gå til, at op til 40 ansatte i ti kommuner kan arbejde 30 timer om ugen uden at gå ned i løn, og uden der kommer færre kolleger.

En halv million skal gå til vurdering og afrapportering af forsøgets resultater.

Forsøgsperioden skal være på to år, og der skal løbende måles på blandt andet trivsel, arbejdsmiljø og både psykisk og fysisk sundhed hos de ansatte.

"Det her er et af vores vigtige krav til finansloven," siger Victoria Velásquez.

Går projektet godt, skal det bredes ud, mener Enhedslisten.

"Vi håber, at flere kommuner vil lade sig inspirere til at indføre det og måske også andre steder i det offentlige," siger beskæftigelsesordføreren.

Socialdemokratiet er knap så overbevist om, at forsøget skal på finansloven.

"Vi anerkender, at det er et ønske fra Enhedslisten, men jeg tror ikke, at det bliver et socialdemokratisk ønske til finansloven," siger Henrik Møller, der er partiets beskæftigelsesordfører.

"Vi vil gerne have, at det er drevet af arbejdsmarkedets parter og ikke politisk drevet."

Han fastslår dog, at man bør følge udviklingen i kortere arbejdsuger, og mener også, at der kan være nogle perspektiver i det.

Det er ikke første gang, at en kortere arbejdsuge er på den politiske dagsorden.

I 2015 foreslog Alternativet, at man satte arbejdsugen ned til 30 timer, og at de ansatte skulle gå tilsvarende ned i løn.

Enhedslisten har også i 2016 præsenteret et regnestykke, der viser, hvordan man får råd til en arbejdsuge på 30 timer.

I deres model ville lønmodtagere ved fremtidige overenskomstforhandlinger kunne veksle højere løn til kortere arbejdstid.

Den model skulle indfases over de næste 21 år.

Island har succes med fire dages arbejdsuger 

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier