PolicyWatch

Partier ønsker reform af landbrugsfonde

Sager med mistanke om inhabilitet og pleje af erhvervsinteresser i landbrugets fonde får nu politikere og organisationer til at efterspørge en reform af fondene.

Foto: Jens Dresling

Gentagne sager, som har involveret mistanke om urent trav i de danske landbrugsfonde, får nu Enhedslisten, De Radikale og en række organisationer til at efterspørge en reform af fondene.

Det skriver Information.

Landbrugsfondene bør sikres mod habilitetsproblemer og pleje af erhvervsinteresser med mere politisk kontrol, mener blandt andre De Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe og Enhedslistens landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen, skriver avisen.

"Det gælder både i forhold til habilitetsproblemer, men også mere overordnet. Ønsker vi, at erhvervet skal sidde og dele penge ud til sig selv? De her fonde er finansieret på finansloven og ved afgifter, og der synes jeg, vi må have en forventning om, at midlerne bliver forvaltet på en anden måde end i dag," siger Zenia Stampe.

Politikerne bakkes op af Rådet for Grøn Omstilling, Forbrugerrådet Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening, som i maj kritiserede landbrugsfondenes forvaltning af penge.

Udmeldingen kommer efter, at Information mandag afdækkede en hidtil hemmeligholdt konklusion fra en advokatundersøgelse udarbejdet for Danish Crown i kølvandet af sagen om den "oksekødsrapporten" fra Aarhus Universitet i 2019.

Her lød det, at der i flere tilfælde var tale om inhabilitet, da en række topchefer i Danish Crown var med til at uddele penge til forskningsprojekter, de havde en interesse i, i Kvægafgiftsfonden.

Landbrugsfondene uddeler hvert år ca. 500 mio. kr. til projekter relateret til landbruget – blandt andet forskning og markedsføring.

Minister vil se på landbrugsfondes sammensætning 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier