PolicyWatch

Finansieringsaftale mellem Bavarian og Sundhedsministeriet godkendt i Folketinget

Folketingets Finansudvalg har godkendt aftalen mellem Bavarian Nordic og Sundhedsministeriet om finansiering til udviklingen af selskabets covid-19-vaccine.

Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali

Folketingets Finansudvalg har godkendt planerne for statsstøtte til udviklingen af Bavarian Nordics vaccine mod covid-19.

Aftalen, der formelt er indgået mellem Bavarian Nordic og Sundhedministeriet vil give det danske biotekselskab adgang til i alt 800 mio. kr. i finansiering over den kommende tid til at færdiggøre de kliniske studier med vaccinen, der for øjeblikket er i fase 2.

Selskabet har længe arbejdet på at sikre ekstern finansiering fra eksempelvis fonde eller stater til udvikling af vaccinen, eftersom vaccinestudier som regel kræver mange forsøgspersoner og derfor også kræver mange penge.

I det nuværende fase 2-studie bliver Bavarian Nordics covid-19-vaccine, som også er kendt under navnet ABNCoV2, først og fremmest testet som en booster-vaccine, altså en vaccine, der bliver givet til individer, som allerede er blevet vaccineret eller smittet, for at styrke deres immunrespons mod virussen.

Kan betale tilbage med vacciner

Bavarian Nordic modtager indledningsvis 80 mio. kr. i forhåndsbetaling. De efterfølgende 720 mio. kr. vil falde som milepælsbetalinger i takt med, at udviklingen skrider frem. De er blandt andet afhængig af afslutningen af det nyligt igangsatte fase 2-studie med vaccinen.

Ifølge aftalen skal Bavarian Nordic tilbagebetale pengene, hvis vaccinen opnår myndighedsgodkendelse i EU, men betalingen kan falde både i form af levering af vacciner samt royalty-betalinger fra salget af vacciner til andre kunder - disse royalty-betalinger vil dog kun blive udløst over et vist niveau af salgsvolumen.

Eller som Henrik Juuel, Bavarian Nordics finansdirektør, forklarede det, efter de indledende udmeldinger om, at selskabet var nået til enighed med Sundhedsministeriet om en aftale:

"Vi har også argumenteret for, at vi skal nå en vis forretningsvolumen, inden vi har pligt til at betale tilbage. Vi ønsker ikke at være i en situation, hvor vi får det godkendt, og så er der ikke et marked derude, og så skal vi betale pengene tilbage. Så vi har fået lagt nogle niveauer ind, der betyder, at vi først begynder at betale tilbage, når forretningen når et vist niveau."

"Det er ikke et niveau, vi har meldt ud. Men det er et niveau, hvor vi har rigeligt råd til at betale pengene tilbage. Og så skal man også huske, at minimum halvdelen, har vi aftalt, skal betales tilbage i form af vacciner," tilføjede han.

Officielt: Regeringen aflyser udbud af vaccineproduktion

Bavarian Nordic får 800 millioner til covid-vaccine 

Mere fra PolicyWatch

DSB's milliarddyre eltog bliver forsinket

De 100 eltogssæt, som DSB har bestilt fra franske Alstom, og som er den største ordre i selskabets historie, bliver forsinket op mod et halvt år. Flere faktorer ligger bag, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier