PolicyWatch

Mette Frederiksen: Nordiske lande forventer flere kriser

Statsministeren og hendes nordiske kolleger vil samarbejde for at ruste sig til flere kriser som coronakrisen.

Statsminister Mette Frederiksen og hendes nordiske kollegaer, til det Nordiske Råds session i København onsdag d.3 november. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Pandemien har været en historisk udfordring for os alle, også for den nordiske region. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde i Statsministeriet på Christiansborg.

Her har hun selskab af regeringschefer fra andre nordiske lande. De er i København i forbindelse med Nordisk Råds 73. session.

Rådet er et samarbejdsorgan for parlamenterne i de nordiske lande.

Danmark og Sverige indledte for eksempel coronahåndteringen meget forskelligt.

Mens Danmark i marts sidste år lukkede markant ned for store dele af samfundet, holdt Sverige samfundet åbent i længere tid.

"Nu, hvor vi er i en bedre situation, skal vi lære af det, og mest vigtigt kollektivt være bedre forberedt på fremtidige kriser."

"Vi er alle meget sikre på, at der kommer flere kriser, desværre. Vi kender dem ikke endnu, men de kommer," siger Mette Frederiksen.

Norges nyvalgte statsminister, Jonas Gahr Støre, er på linje med sin danske kollega.

"Lad os håbe, at vi er ovre pandemien," siger han.

"Der er nogle ting at reparere og nogle ting at gøre bedre, inden den næste krise kommer Vores lande skal forberede sig sammen, fordi vi er så tæt bundet sammen," siger Støre.

På pressemødet bliver regeringscheferne spurgt til de grænserestriktioner, der har været internt mellem blandt andet de nordiske lande under pandemien.

Mette Frederiksen siger, at de tiltag kun blev lavet, fordi situationen har været ekstraordinær.

"Vi har lavet de tiltag, der har været nødvendige, på grund af pandemien. Jeg tror, at ingen af os ønsker tiltag ved grænserne, som ikke er nødvendige. Vi har talt om grænserne under mødet. Vi vil gerne være integrerede og åbne regioner," siger hun.

Nordisk Råds session finder sted i København fra 1. til 4. november.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier