Kommunikation efter mink-beslutning undrede kronjurister

I dagene efter beslutningen om at aflive alle mink florerede forskellige opfattelser i embedsværket.
Mink-grave. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Mink-grave. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Det var ikke alle dele af embedsværket, der marcherede i takt, i dagene efter at regeringens koordinationsudvalg i november sidste år besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Eksempelvis endte en embedsmand i Justitsministeriet i de efterfølgende dage i diskussioner med et andet ministerie om, hvad der egentlig var blevet besluttet.

Og hans chef blev overrasket over, at minkavlerne ikke var blevet fortalt, at der ikke var hjemmel til at kræve aflivning af mink uden for smittezonerne.

Det fremgik af afhøringerne torsdag i Minkkommissionen.

Da der i weekenden, efter at beslutningen var blevet præsenteret på et pressemøde, begyndte at køre historier i pressen om manglende hjemmel, slog det afdelingschef i Justitsministeriet Anders Sparholt Jørgensen som underligt.

"Jeg tænkte, gud, vidste alle ikke det?", sagde han.

Han forstod ikke, hvordan det ikke var kommet op i dialogen mellem Fødevarestyrelsen og minkavlerne.

Vurderingen af, at der ikke var hjemmel i lov om hold af dyr, stammede fra Fødevarestyrelsen, og allerede torsdag 5. november var arbejdet gået i gang med at lave et hastelovforslag, der skulle skaffe hjemmel.

"Jeg var overrasket over, at der ikke var kommunikeret om den manglende lovhjemmel. Det burde have været kommunikeret til minkavlerne, at der ikke var hjemmel til at aflive uden for zonerne," sagde Anders Sparholt Jørgensen.

I de samme dage kæmpede hans kontorchef Henrik Skovgaard-Petersen med at få udbredt en enighed om, hvad det præcis var, regeringen havde vedtaget.

I dagene efter skal han afklare, om Justitsministeriet mener, at der vil være tale om ekspropriation.

Fredag 6. november modtager han dog "ud af det blå" en mail fra Erhvervsministeriet, hvor ministeriet lægger til grund, at regeringen har besluttet et permanent forbud mod mink og ikke et midlertidigt forbud.

"Det kom meget bag på mig, sagde Henrik Skovgaard-Petersen. Han var blandt andet bekendt med arbejdet med lovforslaget, hvori der var tale om et midlertidigt forbud."

Adspurgt om usikkerheden ministerierne imellem kunne spores tilbage til, at det ikke blev skrevet noget ned fra mødet i regeringens koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev truffet, svarede Henrik Skovgaard-Petersen:

"Det kan man sige."

Departementschef rådgav Mette Frederiksen om at slette sms'er

Ved midnat forældes sms-oplysninger – minister svarer ikke 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også