Konservative og Enhedslisten: For tidligt med coronapas

Hverken De Konservative eller Enhedslisten ser grund til at indføre krav om coronapas her og nu.
De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen ser ikke situationen med covid-19 så alvorlig, at der skal indføres nye restriktioner. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen ser ikke situationen med covid-19 så alvorlig, at der skal indføres nye restriktioner. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Tiden er ikke moden til at indføre krav om coronapas - trods stigende smittetal. Det mener både Enhedslisten og De Konservative.

"Vi skal selvfølgelig sørge for, at smitten ikke stikker af. Men der er jo allerede indført tiltag som flere test - og et samarbejde mellem kommuner, hvor smitten er høj, og Sundhedsstyrelsen. Nu skal vi se, hvordan det virker, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

"For mig er det for tidligt til, at vi bare ruller coronapas ud over hele Danmark," siger han.

Hos Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund mindre bastant, men heller ikke her er der umiddelbart stemning for hurtig indførelse af coronapas.

"Vi skal være meget opmærksomme på den udvikling, der er lige nu. Vi kommer til at lytte meget nøje til, hvad eksperterne anbefaler. Men det, der er behov for lige nu, er, at regeringen fremlægger en plan for, hvordan vi kommer igennem efteråret og vinteren. Der er en lang række tiltag som bedre hygiejne, vi kan tage," siger han.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, anbefalede torsdag aften, at politikerne på Christiansborg igen åbner værktøjskassen med tiltag, der kan bremse smitten med covid-19. Smittetallene er steget betydeligt de seneste uger, og positivprocenten - andelen af test, der er positive for sygdommen - ligger stabilt højt.

Ikke behov for de tunge restriktioner

Per Larsen mener dog, at Christiansborg bør slå koldt vand i blodet.

For at rulle de helt tunge restriktioner ud skal et flertal i Folketinget ikke være imod, at covid-19 igen bliver løftet op til at være en samfundskritisk sygdom. Og det er ikke engang tæt på at være tilfældet, mener Per Larsen.

"Vi kan godt være med til at skærpe nogle regler lokalt. Men covid bliver ikke en samfundskritisk sygdom bare hen over natten. Med vaccinerne er det en helt anden sygdom. Vi ser, at dem, der bliver indlagt - og som er vaccineret, vel at mærke - er indlagt i kort tid, og så bliver de udskrevet igen," siger Per Larsen.

Heller ikke Peder Hvelplund mener, at der er behov for, at de helt tunge restriktioner bliver brugt.

"Det er vi et pænt stykke fra. Men netop derfor skal vi have lavet en model, så vi kan skrue lidt op og lidt ned her henover vinteren. Vi skal undgå en situation, hvor vi kommer ud i større nedlukninger. Og det tror jeg godt, vi kan undgå," siger han.

Per Larsen fortæller, at Folketinget vil kunne vedtage lovgivning, der gør det muligt at indføre helt specifikke restriktioner som eksempelvis mundbindskrav.

"Jeg vil ikke afvise coronapas og mundbind, hvis det her eskalerer, og der kommer et pres på sundhedsvæsnet. Det må det ikke," siger Per Larsen og understreger, at det i hans øjne langt fra er der, vi er nu, siger han.

Københavnsk restaurant genindfører krav om coronapas

SF vil genindføre coronapas: Et af de mindst indgribende midler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også