PolicyWatch

FE kan ikke umiddelbart bidrage til at genskabe sms'er

Forsvarets Efterretningstjeneste ville benytte samme fremgangsmåde, som politiet har gjort, oplyses det.

Heller ikke FE kan umiddelbart finde frem til, hvad der stod i Mette Frederiksens sms'er. | Foto: Jens Dresling

Politiets teknikere har gjort, hvad der kan gøres i forhold til at genskabe slettede sms'er i mink-sagen, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet udtaler efterretningstjenesten, at den ville have fulgt samme metode, som Politiet har brugt.

"FE kan på det foreliggende grundlag ikke pege på yderligere undersøgelser, som kunne være iværksat for at fremfinde og eventuelt genskabe de pågældende beskeder," hedder det.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) deltager tirsdag i et lukket samråd i Granskningsudvalget.Her skal de to ministre svare på, hvad regeringen har gjort – og kan gøre for at genskabe sms'er, der er slettet på telefoner fra centrale aktører, herunder statsminister Mette Frederiksen (S) og topfolk i Statsministeriet.

Opgave fra Minkkommissionen

Minkkommissionen undersøger forløbet, der i november 2020 førte til aflivning af alle mink i Danmark. Kommissionen har bedt flere ministerier udlevere sms'er. Det skete allerede i foråret.

Men topfolk i Statsministeriet og Mette Frederiksen kunne ikke efterkomme ønsket. Det kom senere frem, at deres telefoner var indstillet til automatisk sletning af beskeder efter 30 dage.

Kommissionen har efterspurgt sms'er, der er afsendt fra de centrale aktører omkring beslutningen i begyndelsen af november 2020. Siden blev politiet sat på opgaven med at genskabe sms'erne. Men Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, NC3, formåede ikke at trylle dem frem.

Det meddelte Justitsministeriet efter kommunalvalget i november. På et efterfølgende møde i Granskningsudvalget besluttede medlemmerne at indkalde Bramsen og Hækkerup i et lukket samråd.

En række sms'er er dog kommet frem fra dagene, da beslutningen blev truffet. Det gælder blandt andet beskeder sendt af Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

I beskeder til daværende departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet Per Okkels lægger hun pres på for at få daværende faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak til klart at udtrykke, at det var nødvendigt at aflive mink.

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Slettede sms'er fra statsminister er ikke blevet genskabt 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier