Danmark indgår våbenhvile i krig om eftertragtet makrelkvote

Først til september næste år står det klart, om Danmark kan beholde 12.000 ton stor makrelkvote.
Danmark har foreløbig fået udsat afgørelsen om makrelkvoter i EU. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Danmark har foreløbig fået udsat afgørelsen om makrelkvoter i EU. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Danmark kommer hjem med en pose blandede bolsjer, men med "en lille overvægt af syrlige drops" fra et møde i Bruxelles, hvor EU's fiskekvoter for næste år har været på dagsordenen.

Efter forhandlinger natten igennem er der indgået våbenhvile i krigen om makrelkvoter i EU. Det fortæller fiskeriminister Rasmus Prehn (S). Ved mødet har Irland forsøgt at gøre krav på en makrelkvote på cirka 12.000 ton, som ellers har været dansk.

Nu er man nået til enighed om, at sagen skal undersøges nærmere frem til 30. september, hvor der skal være afklaring.

"Det er lykkedes os at sikre en form for våbenhvile, hvor der ikke er en klar afklaring, men der er et undersøgelsesforløb, der skal gennemføres. Vi er ærgerlige over, at vi ikke fik vundet salget i den her omgang. Men realistisk set er det temmelig godt, at vi har fået lavet den her våbenhvile og skrevet nogle deadlines ind," siger han efter mødet.

Ministeren havde håbet helt at afværge det irske forsøg på at få fingre i makrelkvoten, som Danmark har haft i cirka 40 år.

Mulighed for at lægge alle dokumenter frem

Men nu står et nyt slag altså 30. september næste år, hvor Danmark får mulighed for at lægge alle dokumenter frem i sagen. Den deadline er sat, fordi makrellerne i kvoten primært bliver fanget fra oktober og året ud. Kvoten på 12.000 ton svarer til en værdi på 125 millioner kroner årligt. Makrellerne fiskes primært i Nordsøen.

Under forhandlingerne har det været vigtigt for Danmark at sikre, at den såkaldte relative stabilitet består. Den tager hensyn til de kvoter, der længe har været i stand.

Ifølge Rasmus Prehn er der "sat en tyk streg under, at den relative stabilitet skal være intakt", og det forbedrer de danske muligheder for at beholde makrelkvoten.

Blandt de positive ting fra mødet fremhæver ministeren, at EU-kvoten for bifangst af torsk er hævet med 30 ton oveni de nuværende 90 ton. Det var det, Danmark gik efter. Det er en bonus for de fiskere, der fisker med kamera, fordi det er dem, der får nytte af den større kvote til deres mere skånsomme måde at fiske på.

Forhandlingerne mellem fiskeriministrene har handlet om fiskekvoter blandt andet i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak.

Fra nytår strammes britiske toldskruer

Danmark vil afværge irsk makrelkup med 40 år gamle papirer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også