Vindindustrien gør Danmark til et grønt foregangsland

Vestas, Siemens Gamesa og LM Wind Power står for mere end halvdelen af de patenter på CO2-reducerende teknologi, der er blevet ansøgt om i Danmark i det seneste årti, fremgår det af en ny rapport.
Vind er uden sammenligning det, der gør Danmark til et grønt foregangland. | Foto: Jens Dresling
Vind er uden sammenligning det, der gør Danmark til et grønt foregangland. | Foto: Jens Dresling

Når Danmark er et grønt foregangsland, er det først og fremmest på grund af den danske vindindustri.

Det er konklusionen på Patent- og Varemærkestyrelsens seneste analyse af det forgangne års danske patenter. Her fremgår det desuden, at Siemens Gamesa, Vestas og LM Wind Power tilsammen stod for mere end halvdelen af de ansøgte grønne patenter fra 2011-2020.

"Målt på antallet af CO2-reducerende patenter er Danmark først og fremmest et vindmølleland. Der tages ganske vist også en del grønne patenter inden for eksempelvis landbrug og byggeri, men slet ikke i samme omfang," siger Rune Bjørn Lorentzen, chef for politik og analyse i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en kommentar til rapporten.

Det er især møllegiganten Vestas, som står for den udvikling, eftersom producenten egenhændigt står for knap en tredjedel af de danske grønne patentansøgninger fra det forgangne årti.

27 pct. grønne ansøgninger

Det fremhæves ofte, at klima er et nyt politisk fokus, men i det danske erhvervsliv har det ifølge Patent- og Varemærkestyrelsens analyse været et fokus i erhvervslivet længe.

I det seneste årti har patentansøgninger på CO2-reducerende teknologier udgjort omkring 17 pct. af den samlede mængde ansøgninger i Danmark. Det er markant højere end, hvad man ser i normalt sammenlignelige lande som Tyskland og USA. I perioden 2018-2020 har det grønne område så fået endnu et boost i Danmark, eftersom andelen af ansøgninger til grønne patenter har ligget på 27 procent.

I samme periode har den procentuelle andel af grønne patentansøgninger ligget på mellem fem og ti procent i Tyskland, Kina, Sverige og USA. I Danmark blev der i 2020 ansøgt om 90 grønne patenter per en million indbyggere, mens det samme tal for USA er ti grønne patenter.

Mellemstore virksomheder hænger i bremsen

Det er dog ikke for meget sagt, at Danmarks position som grønt innovationsland især er forbundet til de store selskaber og ikke mindst Vestas. I alt står store selskaber for 79 pct. af de danske grønne patentansøgninger i det forrige årti, mens mikrovirksomheder står for ni pct. af ansøgningerne, hvilket tyder på en spirrende start-up kultur.

Det ser dog mere problematisk ud, hvis man sætter de ellers så ofte højt besungne danske SMV-virksomheder under lup. S'et, som står for små virksomheder, står for hæderlige otte pct. af de danske grønne patentansøgninger i perioden 2011-2020. Anderledes ser det ud for M'et, som står for mellemstore virksomheder, der med en andel på blot fire pct. af de samlede grønne patentansøgninger må siges at hænge i håndbremsen.

"Der er en stor underskov af små og mellemstore danske virksomheder, der arbejder med at udvikle grønne løsninger. Og lidt overraskende er det især de små virksomheder, der er aktive. De mellemstore virksomheder søger i mindre omfang patenter på grøn teknologi. Det kunne pege på et uforløst potentiale, hvor gevinsten af de mellemstore virksomheders gode ideer risikerer at gå tabt, hvis andre opnår rettigheder først," siger Rune Bjørn Lorentzen.

Partier enige om endnu to gigawatt havvind inden 2031 

Regeringens PTX-strategi kan reducere udledning fra fly og tung transport

Dansk Energi: Danmark er duks i FN, men vi skal sætte farten op

Klager udfordrer størrelse på Aalborg-projekt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også