Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag

Det handler om CO2- og metanudledninger, tabte indtægter i millionklassen og et dagligt spild af hundredvis af tønder gas, når der i dag er samråd på baggrund af EnergiWatchs afsløringer af rutineflaring i den danske del af Nordsøen. Der er lagt op til, at et forbud mod praksissen skal på bordet.
Klimaminister Dan Jørgensen har lovet, at han kommer til at præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaringen i forbindelse med dagens samråd. | Foto: Emil Agerskov
Klimaminister Dan Jørgensen har lovet, at han kommer til at præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaringen i forbindelse med dagens samråd. | Foto: Emil Agerskov

Når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) onsdag klokken 14 skal for bordenden i et åbent samråd, er det for at få sat en stopper for den rutineflaring, der foregår i den danske del af Nordsøen.

Udvalget har efter anmodning fra Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, bedt ministeren redegøre for, hvad han vil gøre for at stoppe praksissen, der i korte træk handler om, at olieselskabet Total Energies rutinemæssigt afbrænder uønsket naturgas fra Gorm-feltet til trods for, at selskabet hidtil har hævdet, at man udelukkende benytter flaring af sikkerhedsmæssige årsager.

Afbrændingerne har stået på siden 2017, hvor en gammel kompressor, som førhen håndterede overskudsgassen, blev taget ud af drift. Ifølge Total Energies har det vist sig mere ”omfattende og tidskrævende” end ventet at finde en alternativ løsning for at undgå afbrændingerne.

EnergiWatch har ellers via aktindsigter kunnet belyse, at Energistyrelsen i november slog fast over for Total Energies, at en fortsat rutineflaring ikke ville være ”i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser efter UGL (undergrundsloven, red.) § 10 og produktionsfastsættelse efter § 15.”

Forbud på tale

Står det til regeringens tre støttepartier samt Alternativet og Frie Grønne ligger løsningen ligefor. De mener, at der bør indføres et decideret forbud mod rutineflaring, som man har haft i Norge siden begyndelsen af 1970’erne.

SF har allerede lagt pres på Dan Jørgensen ved at stille ministeren en stribe spørgsmål til sagen under ministrenes spørgetid i Folketingssalen. Her lovede Dan Jørgensen, at han kommer til at præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaringen i forbindelse med samrådet.

”Jeg er villig til ikke bare at se på det, men også til at ændre reglerne, hvis det er nødvendigt,” lød det fra ministeren, som tidligere har slået fast, at han anser situationen for at være ”fuldstændig uacceptabel”.

Klimaproblem, energispild og tabte millionindtægter

I 2020 medførte de rutinemæssige afbrændinger på Gorm ifølge EnergiWatchs beregninger en udledning på op til 67.200 ton CO2-ækvivalenter. Og det er uden at inkludere den metan, som også afbrændes – en drivhusgas, som er omtrent 25 gange mere potent end CO2.

Dertil kommer, at den gas, som blev brændt af, kunne have sikret indtægter på over 14 mio. kr. allerede i 2020 – altså inden, at gaspriserne i fjor steg markant. Der er på daglig basis tale om cirka 210 tønder olieækvivalenter, som kunne være sendt på markedet – eller alternativt reinjiceret i undergrunden eller brugt til driften af Gorm-anlægget.

EnergiWatch har forgæves forsøgt at få et interview med Dan Jørgensen forud for samrådet. Også olieselskabernes brancheorganisation, Dansk Offshore (tidl. Olie Gas Danmark), har afvist at udtale sig om sagen.

Flere hundrede ton CO2 brændes dagligt af i forbindelse med rutinemæssig afbrænding af naturgas

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutinemæssig gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Kommissionen presser Danmark for forbud imod rutine-flaring

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu